Многобройната арменска общност в морската столица се събра на мирен автопоход, за да засвидетелства своята подкрепа на арменското население в Арцах. В България за име на тази територия се използва Нагорни Карабах, но истинското арменско име на тази част от света е Арцах. Инициатор на проявата бе арменската общност у нас.
Кеворк Крикорян от Арменския благотворителен съюз съобщи, че целта на мирния автопоход е да изрази съпричастността към сънародниците в тази изстрадала земя. “Но и да отправим апел към институциите в България, в качеството си на български граждани и на европейските инктитуции, че желаем мир в Арцах, в Армения. Настояваме политическата общност в света да признае независимостта на Арцах”. (Повече чуйте в аудиозаписа с г-н Крикорян).
А Магърдич Дзеронян, председател на арменското дружество Дашнакцутюн "Папкен Сюни" – Варна, припомни, че арменците във Варна са будни и мислят непрекъснато за това, което се случва в Арцах. «Абсолютна наглост от страна на Азербайджан е да имат такива претенции, да поставят условия за примирие, което дори те не изпълняват. Желаем и българският народ да бъде съпричастен към мъката и страданията на арменците”, допълни г-н Дзеронян. (Повече чуйте в аудиозаписа с Магърдич Дзеронян).
Над 100 автомобила с развети арменски и български знамена тръгнаха с надути клаксони от паметника на българо-съветската дружба, преминаха през централните булеварди на града, спряха за кратко пред Катедралния храм “Св. Успение Богородично” и се отправиха към кв. "Галата". Там, в центъра на квартала, се намира паметникът на известния български и арменски герой генерал Андраник Озарян. Пред него оратори изразиха своята подкрепа и съпричастност за арменския народ, който сега е под обстрела на азерските оръдия и самолети.
Те отстояват гражданската си позиция на съпричастност към арменците, които са жертва на агресията на Азербайджан, подкрепена от Турция и ислямските терористични групировки, които се сражават на място.
“Ние сме Яворовите арменци и като български граждани, сме членове на ЕС и изискваме от нашата най-мощна в света организация - ЕС, да спре варварското кръвопролитие над народа на Арцах, да спре терористите. Така като през годините две членки на съюза – България и Франция, са го правили. Настояваме да бъде призната република Арцах. Народът на Арцах има право на самоопределение. Народът на Арцах има законното право на свободен, мирен и независим живот. Има право да гради своето самостоятелно бъдеще на изконната си земя”. Това се казва в декларацията, която арменската общност в града прие и адресира до председателя на ЕП Давид-Мария Сасоли, до Щарл Мишел - председател на Еропейския съвет, и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лаен. От името на арменската общност тя бе прочетена от Едмонд Мардиросян.
В документа се казва, още, че арменците в България са силно обезпокоени от продължаващата ескалация на територията на Република Арцах и апелират към световната общност за трайно прекратяване на военните действия и намиране на решение на конфликта. В резултат на постоянните атаки от страна на Азербайджан, загинаха стотици военнослужещи, има десетки ранени, сред които има възрастни, жени и деца.
“Обръщаме се към ЕП и всички политически групи в него, към всички европейски депутати да накарат Азербайджан отново да се върне на масата на преговори с посредничеството от Минската група от ОССЕ. Настояваме Турция да прекрати подкрепата си и намесата във военните действия, разразили се между двете страни, както и да бъдат обуздани неоосманските амбиции на турския президент Ердоган”, се казва още в декларацията.
Пред стотиците арменци говори и пасторът от Арменската евангелистка църква Нерсес Кетикян. В емоционалното си обръщение към участниците в автопохода той заяви, че арменците у нас са готови да се притекат на помощ на своите събратя в Армения и Арцах, когато има нужда от това. В края на проявата мъжете застанаха с вдигнати ръце, стиснати в юмрук, за обща снимка пред паметника на генерал Андраник Озарян. Викове «Победа» огласиха площада в кв. "Галата".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.