"Доказаните случаи в момента в България на британския вариант на коронавируса са 33. Предната седмица бяха 8. Сред новите случаи вече има и хора, които нямат връзка с Великобритания. Южноафриканския вариант обаче у нас още не е доказан". Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов в предаването "Панорама" по БНТ.

"Именно затова сме много внимателни в преценката си кои мерки заслужават да бъдат пуснати и кои да продължим да ги държим. Затова правим отпускането на мерките в стъпки през 14 дни. Тук ни помагат и антигенните тестове.

С тях тестваме таргетни групи и така разбираме какво е състоянието на тези групи. Пример са учителите, едва 0,02% от изследваните са положителни. Това ни дава спокойствие към момента, но не ни дава право да взимаме прибързани решения", каза той и допълни, че в момента е невъзможно разпускането на всички сектори, защото, ако нарасне заболяемостта, ще стигне до такива размери, "че ще изтървем каишката". Затова и заведенията все още ще продължат да бъдат затворени.

"Не мисля, че ни убягва част от пандемията, защото числата говорят за това. Предния път, когато бях тук, бяхме на едно от водещите места, сега сме на едно от почти средните. Това е едно постижение за нас и то се дължи на много лекари и сестри, за да стигнем до това място", каза още Ангелов.

На 7 февруари се очакват първите доставки от ваксината на "АстраЗенека", която тази вечер получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата и от Европейската комисия, съобщи здравният министър. Тя ще се прилага на хора над 65 г.

Министър Ангелов коментира и казуса с разразилия се задочен разговор между него и позицията на рап певеца Ицо Хазарта, който осъди действията на министъра, хващайки се за изречени от него думи, че в момента заведенията не са приоритет на държавата.

"Разменихме си есемеси с Ицо Хазарта. В тях изразих желание за среща, а от отговора му разбрах, че той е добър български творец и стойностен човек. В тази кореспонденция сме уточнили позициите си. Той вече повече от всички разбира действията ни", каза проф. Ангелов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.