Петте области с най-много пациенти, хоспитализирани в лечебни заведения, са София - 425 случая, Пловдив - 208, Благоевград- 197, Бургаска - 97 и Шумен - 82. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Навлизаме в сериозна фаза на епидемията, категоричен е той.

Търси се активното участие на лекарите от доболничната помощ и студентите по медицина

"Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента, е свързан с медиците, които са на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет - всички са изморени, голяма част от тях са заразени... Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в ефективното участие на лекарите в доболничната помощ".

Ангелов допълни, че се търси възможност тези медици "да получат полагащото им се достойно възнаграждение" при работа в болници.

Той заяви, че ще проведе видеоконферентна връзка с ректорите на медицинските университети и медицинските факултети в страната, на която да бъде обсъдена възможността студентите шести курс медицина, които карат държавните си стажове, да могат да се включат в битката с болестта и това да им бъде признато за стаж.

Търсят се решения за липсата на медицински сестри и професионалисти по здравни грижи в лечебните заведения, които са под най-голям натиск. "Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките", допълни министърът. Той допълни, че ще проведе среща с Българската асоциация на заведенията в търсене на съвместни решения.

Доц. Ангел Кунчев подчерта, че "кривата на хоспитализираните почти плътно върви по кривата на заболяемостта, което е логично, тъй като тук няма особена промяна в процента положителни, които имат клинична картина и имат нужда от лечение". Той е почти идентичен с предишните седмици. Относно задължителното носене на маски, той каза:

"Ключовото тук е отстоянието. Естествено, че ако ходите по улицата сам, няма нужда да носите маска. Искам много ясно да го кажа! Естествено че, ако се разхождате в парка няма да носите маска! Маска се слага, за да се пазим взаимно от човек, който е по-близо от метър и половина до нас. Спазено ли е това - няма нужда от маска, не е ли спазено, трябва маска".

Да се приема витамин Д, продължавайки спазването на дистанция, дезинфекция и дисциплина, посъветва по време на брифинга проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Приемът е необходим заради липсата на слънцегреене, посочи той и подчерта да не се превишава препоръчаната доза. Кантарджиев уточни, че витаминът се приема 10 дни, след което приемът се преустановява за 20 дни. Дозата на ден е 4 капки за възрастен и около 1-2 капки за деца в зависимост от възрастта и теглото, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.