С дълбоко емоционален призив канцлерът Ангела Меркел призова населението на Германия да продължи да понася ограниченията заради пандемията.

„Като граждани на това общество всички ние трябва отново да обръщаме повече внимание един на друг“, каза канцлерът в сряда в Бундестага. В момента тя усещала, че предпазливостта на хората отслабва. “В момента рискуваме всичко, което постигнахме през последните няколко месеца", предупреди Меркел, цитирана от DPA.

Нарастващият брой заразени с коронавирус бил признак, че пандемията далеч не е приключила. „Сигурна съм: животът, какъвто го познавахме, ще се върне.

Семействата ще празнуват отново, клубовете и театрите и футболните стадиони отново ще бъдат пълни. Каква радост ще бъде“, подчерта Меркел. „Но сега трябва да покажем, че можем да продължим да действаме търпеливо и разумно и по този начин да спасяваме животи. Това зависи от всеки отделен човек", добави Меркел.

Тя говори в рамките на общия дебат в Бундестага за бюджета за 2021 г., но същевременно подчерта, че не може да изнесе рутинна реч в тази ситуация. Всички отново копнеят за близост, докосване и сплотеност. "Самата аз го чувствам. Не се чувствам по-различно от другите. Но е ясно: Все още се нуждаем от дистанция като израз на грижата”, каза още германският канцлер.

Меркел показва сериозна загриженост заради значително нарастващия брой на заразените напоследък. Придържането към правилата сега защитавало не само възрастните хора, но и отвореното и свободно общество като цяло, подчерта тя. Германия може да расте като общност чрез това историческо предизвикателство. Меркел апелира хората да говорят помежду си, да обясняват и да посредничат.

Предстои труден момент с есента и зимата, каза канцлерът. Меркел се позова и на по-строгите изисквания, приети от федералното и провинциалните правителства, като глоба от поне 50 евро, ако гостите дават невярна информация в списъците на ресторантите.

Пандемията представи на света, Европа и Германия „безпрецедентен тест“, каза тя. Германия премина през кризата сравнително добре, също благодарение на извънредното чувство за отговорност на гражданите си, поясни още Меркел.

Същевременно Меркел защити предвидените в бюджета нови заеми от 96 млрд. евро в условията на извънредна спешна ситуация. Вече може да се реагира „бързо и мощно“ на кризата, тъй като от години има бюджети без нов дълг. За да можем да действаме в бъдещи кризи, е важно да се върнем към „конституционно справедливото управление“ възможно най-бързо. Сега обаче са взети правилните решения за укрепване на социалното сближаване и инвестиции, убедена е канцлерът.

Междувременно лидерът на парламентарната група на AfD Алис Вайдел обвини федералното правителство в провал. „Вашите преувеличени мерки превръщат кризата в най-лошата рецесия в историята на Германия", каза тя и настоя: „Спрете да предизвиквате паника”. Вайдел също така разкритикува миграционната политика и каза, че правителството “сляпо повтаря грешките от 2015 г. в своята свръхморална самоправда". Наред с други неща тя се позова на престъпления, извършени от имигранти.

Канцлерът, от друга страна, настоя за предложената реформа на европейската политика в областта на убежищата. Тя била благодарна за предложенията на ЕК в Брюксел. „Въпросът как ние прилагаме това също ще е крайъгълен камък за сближаването на Европа“, подчерта тя.

"Ако в дългосрочен план не успеем да намерим обща основа между държавите членки на Европейския съюз по въпроса за миграцията, това ще е голяма спънка за способността на Европа да действа”.
Националните правителства не успяват да се споразумеят за обща линия от години, съобщи"Investor.bg".

 

Снимка: ЕРА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.