Маски в класните стаи, маски само в коридорите, без маски. Спазване на дистанция, когато е възможно, без дистанция между децата от една и съща възрастова група, никаква дистанция.

На фона на решението на 16-те германски провинции да върнат милиони деца обратно в училищата в условията на продължаващата световна пандемия от коронавирус прочутата склонност на германците към реда и дисциплината отстъпва пред несигурността с объркана смесица от правила на регионално ниво, за които представителите на властите признават, че може да свършат работа, а може и да не свършат.

"Няма и никога няма да има сто процента сигурност. Опитваме се да сведем риска до възможно най-ниско ниво", казва Торстен Кюне, служител, отговарящ за училищата в Панков, най-населения жилищен район на Берлин, където вчера 45 хиляди ученици се върнаха в класните стаи.

Германия бе похвалена, че успя бързо, ефективно и на ранен етап да забави разпространението на коронавируса, но отварянето на училищата е ново предизвикателство в момент, когато страната се мъчи да балансира между опасенията на притеснени родители и ученици, скептични учени, разтревожени учители и претоварени администратори.

Американският президент Доналд Тръмп настоява присъствените занятия в училищата да започнат навреме, въпреки че потвърдените случаи на заразяване с коронавирус в САЩ вече са близо пет милиона. И някои други страни планират да подновят учебните занятия въпреки увеличаващия се брой на заразените. Затова

мнозина са вперили поглед в експеримента в Германия, за да разберат какво върши работа и какво не.

ООН заяви тази седмица, че около сто страни все още не са обявили дата за възобновяване на присъствените занятия в училищата, а генералният секретар Антониу Гутериш предупреди, че е възможно да се стигне до "поколенческа катастрофа" в образованието. Той призова подновяването на занятията да се превърне в "първостепенен приоритет", веднага щом страните овладеят ситуацията с коронавируса.

Германия регистрира около 217 хиляди потвърдени случая на заразяване и 9200 смъртни случая и успя да намали новите случаи за един ден от около 6000 през март до сто-двеста. Броят на заразените обаче отново започна да се увеличава и в последните дни те са над хиляда на ден, за първи път от около три месеца.

Израел се опита през май изцяло да отмени ограничителните мерки, защото тогава като цяло се смяташе, че там коронавирусът е победен, но това само доведе до нови случаи, до повторно затваряне на училищата и по-голямо разпространение на вируса на национално ниво. В Южна Африка занятията на четири възрастови групи ученици бяха възобновени през юни, но преустановени отново след увеличаване на случаите на заразяване.

Берлин изпраща своите близо половин милион ученици обратно в клас и мнозина се опасяват, че може да се случи нещо подобно. "Опасенията са огромни, тъй като училищата са потенциално са опасни точки. Знам, че част от учениците, които се връщат в училищата, контактуват със стотици, с хиляди хора всеки ден", казва Дорийн Зиберник, ръководител на берлинския клон на германски учителски синдикат.

В Берлин се изисква и учениците, и учителите да носят маски в коридорите на училищата, но не и в класните стаи и на спортните площадки. Спортовете, занятията по музика и театър ще бъдат разрешени, но при спазване на ограничения, като например хористите да стоят на поне два метра един от друг.

Министърът на образованието на Берлин Зандра Шеерес заяви, че "не е възможно в училище" винаги да се спазва дистанция от 1.5 метра, но трябва, когато това е възможно.

Учениците ще се движат на "кохорти" - групи, които не трябва да се смесват,

за да може, ако има случаи на заразяване, само засегнатите групи да бъдат поставени под карантина.

Регионалното правителство препоръчва групите да не се смесват и извън училище, но не е ясно как ще се гарантира това. "Налице са противоречащи си приоритети, от една страна, опазване на здравето, което е много важно за нас, а от друга, желанието да гарантираме правото на образование на всяко дете", казва Шеерес.

В проучване за разпространението на коронавируса на Берлинския технологичен институт се стига до извода, че класните стаи трябва да бъдат проветрявани в продължение на 15 минути на всеки половин час. Сегашният план на Шеерес включва изискване за отваряне на прозорците след края на всеки 45-минутен учебен час.

Доктор Изабела Екерле, ръководител на изследователския екип за нововъзникващи вирус в Женевски университет, казва, че все още има много неясноти по въпроса как са засегнати децата от коронавируса и как го разпространяват, но от подновяването на училищните занятия в други държави е станало ясно, че е възможно да има доста случаи на заразяване.

"Ако сега се завърнем към нормалното ходене на училище, като си внушаваме, че децата не играят роля в пандемията, това ще има негативни последици. Вместо идеологически обременени обсъждания, имаме нужда от прагматични идеи как да се справим през зимата", казва Екерле.

В остро писмо до Шеерес и кмета на града Марко Фехнер, баща на две деца и представител на родителите в Панков, пише, че в много от класните стаи прозорците не се отварят и че правителството е въвело по-строги правила за носенето на маски в супермаркетите и в собствените си офиси, отколкото в училищата.

Той призова властите да насочат повече ресурс към дистанционното обучение, за да може броят на учениците, посещаващи физически занятията, и контактът помежду им да бъдат сведени до минимум. "Това решение е абсолютно непонятно за мен като баща и аз се страхувам за здравето на децата си и на роднините ни", пише Фехнер.

Подобни опасения бяха изразени и другаде, например в Шотландия, където се очаква училищата да отворят днес. Има несигурност дали мерките за по-често миене на ръцете и за спазване на социална дистанция (ограничаване на контакта между групите в класните стаи, но без задължително носене на маски) ще свършат работа.

Правилата на Берлин за връщане в училище са компромисен вариант в сравнение с тези в други германски провинции. Първите ученици, които се върнаха на училище, бяха тези в североизточната провинция Мекленбург-Предна Померания, като за тях нямаше задължение да носят маски, но те спазваха принципа на "кохортите", а министърът на образованието заяви, че се готвят нови правила за маските. Тревожен сигнал е, че

две училища бяха временно затворени в петък, след като бяха регистрирани нови случаи на заразяване с коронавирус.

Учениците над десетгодишна възраст, които се завърнаха в училище в Хамбург в четвъртък, бяха задължени да носят маски, но им е позволено да ги свалят, щом седнат на местата си в класните стаи.

В най-населената германска провинция - Северен Рейн-Вестфалия, за 2.5 милиона ученици ще важат най-строгите мерки при връщане на училище в сряда - те ще трябва да носят маски и в класните стаи.

Федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан заяви, че поетапното завръщане на учениците в училищата и различните подходи ще помогнат да се установи какво работи и какво не. Междувременно, учебните заведения и жилищните райони импровизират със свои собствени решения как да спазват многобройните правила на властите.

В Панков Кюне цяло лято обсъжда с доставчиците, които снабдяват училищните столове, план за сервиране на ястията в класните стаи и график, който да не позволява струпването им в едно помещение. "Не бих казал, че съм притеснен, но виждам наистина колко големи са предизвикателства пред нас като училищни власти, училища и родители", казва Кюне, пише БТА.

Снимка: Reuters

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.