Нарочно изчаках няколко дни след като гледах "No Time To Die" с надеждата да си променя първоначалните впечатления за филма, но изглежда че това няма да се случи...

Ако трябва да перефразирам "Това отдавна не е рокендрол" на Контрол, то - това вече не е Бонд, Джеймс Бонд.

Първият проблем на филма е, че ако не сте гледали предния - "Spectre", шансовете ви да разберете "No Time To Die" са много малки. Никога преди филмите не са били толкова зависими един от друг. Тук-таме е имало повтарящи се герои, но в никакъв случай толкова важни.

Вторият проблем е, че Бонд, Джеймс Бонд, вече не е онзи womaniser, както биха се изразили англичаните. Чаровният и приятно циничен на моменти Бонд е заличен. Няма ги и момичетата на Бонд, красавиците, които бяха една от запазените марки на филмите.

Третият проблем, който е следствие от втория е, че Бонд вече е почти семеен мъж, нещо което би накарало Ян Флеминг за се откаже от героя си. Можете ли да си представите Джеймс Бонд с дете и обясняващ се в любов почти със сълзи на очи???

Четвъртият проблем е, че новият 007 няма нищо общо с традицията от предишните 24 филма. Съгласен съм, че героят трябва да се развива, те и затова сменят от време на време актьорите за главните роли. Да смениш обаче Шон Конъри или Роджър Мур с Рашана Линч... може да е политкоректно, но е несериозно и обидно за феновете.

Следващият проблем отново е политкоректен. Не очаквах, че продуцентите на филма ще клекнат пред Рами Малек, който бе отказал да играе ролята на терориста, ако терористът е арабин. Не искам да се заяждам, но какви са терористите в днешно време? Е, продуцентите наистина са клекнали политкоректно и са поръчали пренаписване на сценария, вместо просто да покажат вратата на Малек, аман от фасонджии...

Добавете и самоубийствено депресиращото парче на Били Елиш, което ще ви накара да се гръмнете поне три пъти в главата. Такъв песимизъм никога не е лъхал в музиката от филмите за Джеймс Бонд.

Краят на филма също убива всичко джеймсбондовско у феновете. Заради тези които не са гледали филма, няма да кажа какво точно се случва, вижте сами. През пролетта изгледах всички 24 филма от поредицата, но никога не ми е минавало през ума, че на някой ще му хрумне точно такъв край. Е, в името на политкоректността...

Та...май ще се сбогуваме с Бонд, Джеймс Бонд...

Добре, поне че на 30-и юни 2019 г. в музея на киното в Лондон се отърках в оригиналните автомобили от филмите за 007 - на снимката съм до най-легендарната кола от сериите - Aston Martin DB5.

Галин Люцканов

www.lyutskanov.co.uk

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.