От Сърбия през Унгария до Полша и Беларус, лятото тази година е белязано не само от безпрецедентна пандемия, но и от източноевропейско недоволство, чиито мотиви имат различни нюанси - от желанието за честни избори през обвиненията в корупция и съмнителните правителствени действия, които изкарват хората на улицата.

И докато ние стоим на прага на 43-тия ден на антиправителствени демонстрации, които искат оставката на кабинета и главния прокурор, решихме да погледнем и към приближените ни по съдба, за да сверим часовника си с причините за тяхното протестно лято.

Сърбия

В края на юли в Белград хиляди излязоха на площада след решението за въвеждането наново на полицейски час поради покачване на новите случаи на COVID-19 в страната.

Сърбите обаче провидяха в това злоупотреба от страна на президента Александър Вучич, който реши да отмени всички ограничителни мерки точно преди изборите на 21 юли и така позволи случаите рязко да се повишат, а с тях също и броят на починалите.

"Властите решиха рязко да премахнат ограниченията, което им позволи да проведат предизборна кампания и да спечелят три четвърти от местата в парламента с голяма преднина, тъй като всички опозиционни партии бойкотираха вота", казва пред "EUobserver" Александър Секулич, който е активист за правата на човека в Сърбия.

Нещо повече - според местната мрежа за разследвания BIRN властите умишлено са прикривали броя на починалите от коронавирус, за да проведе спокойно изборите. Правителството, разбира се, отрича тези твърдения.

Междувременно на протест в края на юли излязоха и хиляди лекари и медицински работници, които поискаха оставка на кризисния щаб в страната. Той обаче все още функционира.

Унгария

В края на миналия месец хиляди излязоха на улиците в знак на протест срещу предприетите от премиера Виктор Орбан атаки срещу свободата на словото в страната.

Уволнението на главния редактор на водещия независим уебсайт в страната, "Index.hu", според мнозина е част от усилията на правителството да заглуши критичните гласове в медиите. В знак на солидарност повече от 70 негови колеги също подадоха заявления за напускане.

По време на пресконференция унгарският външен министър нарече обвиненията в цензура за неверни, като се аргументира с това, че държавата не може да се намесва в решенията на медия, която е частна собственост.

"Докато обществените медии откровено функционират като глас на правителствената пропаганда, все повече частни медии попадат в ръцете на приятелски настроени към правителството олигарси", заявява за "EUobserver" Андрас Швайцер, старши преподавател в университета Елте в Будапеща.

Уви, статистиката сочи, че през последните години съюзниците на Орбан многократно са превръщали критични медии в проправителствени такива.

Полша

Онова, което запалва искрата на недоволството в страната, е силно консервативната политика на правителството на "Право и справедливост".

Първият повод за демонстрации дойде в края на юли, когато десетки хиляди протестиращи, повечето от които жени, излязоха на улицата заради опасенията, че правителството може да накърни правата на жените в страната.

Митингите бяха предизвикани от неотдавнашното съобщение на министъра на труда и социалната политика, че Полша се готви да напусне Истанбулската конвенция от 2011 г., известна като Конвенция на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Вторият повод е от 7 август, когато активистката за ЛГБТ+ права Малгожата Шутович беше арестувана в град Плоцк заради това, че е нападнала водач на камион, който е закачил хомофобски банер на него.

В същия ден стотици хора се събраха в столицата Варшава, за да защитят нейната свобода, с което рискуваха и собствената си безопасност, тъй като 48 протестиращи са били задържани.

Според експерти това е безпрецедентно ниво на полицейска агресия срещу демонстрация на ЛГБТ+ права, особено в държава членка на Европейския съюз.

Управляващата партия "Право и справедливост" обаче смята зачитането им за заплаха за традиционните ценности в страната и води активна кампания срещу гей хората.

Междувременно комисарят по правата на човека в Съвета на Европа призова за освобождаване на активистите.

Беларус

Десетки ранени, най-малко двама убити и над 6000 са задържаните демонстранти, след като президентските избори на 9 август подсигуриха на дългогодишния авторитарен президент Александър Лукашенко пореден нов мандат.

Международните наблюдатели изразиха опасения относно справедливостта на изборния процес, докато водещата опозиционна кандидатка Светлана Тихановская избяга в Литва, страхувайки се за своята безопасност и тази на децата си.

Протестиращите нарекоха победата на Лукашенко измама, а западните сили, включително Европейският съюз, поискаха прекратяване на насилието и освобождаването на всички задържани.

"Беларус не е виждал подобни протести след разпадането на Съветския съюз", казва пред "Time" Матю Фриeр, експерт по политиката на Беларус в холандския университет в Лайден.

Междувременно в столицата Минск многохилядните протести продължават, а полицията използва гранати, гумени куршуми и дори нахлу в тълпата с микробус. Според Amnesty International задържаните протестиращи са били подложени на изтезания. Лукашенко пък се бори за своето политическо бъдеще както никога досега, но без голям успех, пише „Webcafe”, цитирайки „EUObserver”. .

Така например, при свое посещение на завода за колесни трактори в Минск, той се е обърнал към тълпата с думите: "Работниците винаги са подкрепяли президента". Отговорът бил: "Махай се!".

Снимки: Getty Images

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.