Хората, които са успели да изтеглят кредити, ще могат да ги върнат. Банките нямат интерес да си удушат клиентите, а клиентите трябва да са живи и да могат да си плащат. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян в сутрешния блок на NOVA TV.

Той е на мнение, че ¼ от 2020 г. била нормална с едни обичайни за България темпове на растеж. След това не ударихме директно стената и има бизнеси, които заради обстоятелствата процъфтяваха, отчете Хампарцумян и допълни, че някои хора като ИТ специалистите и онлайн търговията продължили да имат добри доходи въпреки пандемията.

"Ние говорим за едни 9-10 месеца, в които имаше затруднение за едни хора, а за други нямаше", категоричен бе банкерът и добави, че след като пандемията свърши хората щели да започнат да харчат повече.

Въпреки това възможностите за харчене по време на пандемията намалели и повече заделяме бели пари за черни дни. "Когато хората се почувстват сигурни и когато вече няма заплахи - реални или нереални, разбира се, че ще се харчи и ще се инвестира. Това, което е отложено сега, ще се събере тогава", категоричен бе Хампарцумян.

Жилищният пазар също се покачил въпреки пандемията, тъй като хората търсят убежище за парите си, защото лихвите по кредитите са ниски. Някои хора използвали пандемията за схеми за подпомагане, за да си погасят скъпите кредити.

По думите на Хампарцумян хората си седят вкъщи и гледат да си направят живота малко по-хубав. Има бум в харченето на пари в магазините тип "направи си сам". Фокусът върху малкия кръг в собствения живот е по-висок в такива времена и харченето около дома е по-високо, изтъкна банкерът.

"Пандемията не е променила радикално навиците ни. Най-вероятно ще научим нещо ново, после ще забравим нещо старо, но ще бъдем същите, обогатени с някакъв опит и ценейки повече малките радости от физическото общуване, което някак си се загуби. Аз мисля, че дори новото поколение с изненада и ще бъде страшен бум, когато открият прелестите на физическото общуване. Това за тях ще бъде все едно, че са стъпили на Луната и ще бъде много интересно", каза още Хампарцумян.

Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.