7 пътнически кораба са дали 10 предварителни заявки за посещения във Варна през тазгодишния сезон, като някои от тях с повторно желание.

Това става ясно от предварителния График за предстоящи посещения на круизни кораби на Морска гара – Варна за 2023 г., с който Moreto.net разполага.

От „Пристанище Варна“ ЕАД подчертават, че това са предварителни данни, които са динамични, вследствие на независещи от тях обстоятелства, но имат пълната готовност да посрещнат всеки един от тях.

Заради войната в Украйна през 2022 г. Варна не посрещна нито един пасажерски кораб. В края на септември 2021 г. след дълга пауза заради COVID пандемията и геополитическите проблеми в Черно море на Морска гара във Варна акостира круизният кораб SeaDream II на едноименната компания SeaDream Yacht Club.

Според предварителни график първият кораб, който ще влезе във варненското пристанище, е плаващият под малтийски флаг Azamara Pursuit с оператор Azamara Club Cruises. Очаква се 181-метровият плавателен съд, построен през 2000 г., да акостира на Морска гара на 5 май, а на борда му да има 650 пасажери.

На 11 май трябва да посрещнем пътническия кораб Aegean Odyssey. Към момента не е ясен броят на очакваните пасажери на борда му. Построеният през 1973 г. круизен кораб ще бъде отново в морската столица на 9 август.

Още един кораб на Azamara Club Cruises ще посети Варна. Плаващият под флага на Малта Aegean Quest ще акостира в морската столица на 7 юни. Очаква се на борда на 181-метровия плавателен съд да има 650 пасажери.

На 29 юни и 10 юли във Варна ще акостира 110-метровата луксозна мегаяхта Emerald Sakara. На борда му ще има 100 пасажери. Плавателният съд ще извърши повторно посещение на 10 юли. И в двата случая след това корабът ще мине през пристанище Несебър.

Следващият очакван пътнически кораб е плаващият под флага на Португалия World Seeker на Mystic Cruises. Посещението му е планирано за 18 юли. На 126-метровия плавателен съд ще има 100 туристи.

110-метровата луксозна мегаяхта Emerald Azzura ще акостира със 100 пасажери на 17 и 28 август. Построеният през 2022 г. и плаващ под малтийски флаг съд и на двете дати идва около обяд във Варна от Сулина (Румъния), а късно вечерта се отправя към пристанище Несебър.

Построеният през 1992 година пасажерски кораб Crown Iris е последният, който ще посети Варнa на 21 октомври. Към момента няма данни за броя на туристите, които ще пристигнат с него.

Заявки за три посещения на кораба Norwegian Jade на компанията Norwegian Cruise Line е имало за 4 април, 1 и 10 май, но те са отменени.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.