Котарак на 6 месеца на име Пупи бе поставен под карантина. Животното е оцеляло след пътуване през Средиземно море със своя тунизийския си стопанин и е пристигнало на пристанището на остров Лампедуза. В добро здраве е и има кой да се грижи за него. Котаракът обаче ще трябва да остане под карантина, по думите на кмета на града Тото Мартело, предава AFP.

Кметът Мартело написа в социалните мрежи, че котаракът е прекарал няколко дни в мигрантски център, заедно със собственика си, след пристигането им с лодка в Италия, на 1 юли. Така случаят придоби широка популярност.

След карантината той е изпратен във ветеринарна клиника за наблюдение. Там местните здравни власти установили, че вече известният котарак, е в "добро здраве" и не демонстрира симптоми на някакви болести, казва Мартело.

Животинчето все пак ще трябва да остане още малко под карантина, за да са сигурни ветеринарите, че той не е болен от бяс. Междувременно местен жител от Лампедуза е предложил да поеме "попечителството" над него.

Мигранти от Либия и от други места в Северна Африка продължават да пристигат на бреговете на Италия, най-често след като са били спасени от хуманитарни кораби или пък чрез собствените си малки лодки.

По-рано вестник LA Repubblica публикува статия, в която се съобщава, че в същия в ден – на 1 юли, на острова са пристигнали над 100 мигранти с различни плавателни лодки и малки корабчета, в един от които се е оказал Пупи и стопанинът му, пояснява “standartnews.com”.

"Това е история, която може да изглежда сякаш е от твърде несъществено значение, но тя показва с колко процедури и задачи, понякога доста неочаквани, трябва да се справя общинската администрация, когато сме изправени пред пристигащи мигранти", казва в заключение кметът  Мартело.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.