В Литва дясно-консервативната партия "Съюз за Отечеството — литовски християнски демократи" получи най-много гласове на втория тур от изборите за Сейма, предаде "Дойче веле".

Според предварителни резултати от вота, след двата тура на вота получава 50 места в 141-местния еднокамарен парламент на страната.

Представители на партията вече са започнали преговори за съставяне на дясно-центристска коалиция с Либералното движение и Партията на свободата, които получават съответно 13 и 11 мандата.

Съобщава се, че представителите на трите партии, участвали в срещата в Сейма, са приели декларация, че са готови да сформират правителство, начело с лидера на партията "Съюз за Отечеството - литовски християнски демократи" Ингрида Шимоните.

Партията на действащия премиер Саулюс Сквернялис - Литовският съюз на селяните и зелените, е на второ място според получените гласове и получава 32 места в Сейма.

Избирателната активност на втория тур на изборите е 37.9%.

Заради пандемията гласоподавателите бяха приканени да идват изборните секции с маски и да спазват дистанция, съобщава "News.bg".

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.