Косатки нанесоха сериозни щети на ветроходна лодка край бреговете на Южна Испания, съобщи местната морска спасителна служба в четвъртък, съобщи Ройтерс, цитирана от Агенция „Фокус". Това е последната от десетките атаки на косатки срещу кораби, регистрирани досега тази година по испанските и португалските брегове.

В ранните часове на четвъртък група косатки счупиха кормилото и пробиха корпуса, след като се врязаха в Mustique на път за Гибралтар, което накара четиричленния екипаж да се свърже с испанските власти за помощ, заяви говорител на морската спасителна служба.

Службата е изпратила кораб за бързо реагиране и хеликоптер, носещ осушителна помпа, за да помогне на 20-метровия кораб, който плаваше под британски флаг, добави той. Mustique беше изтеглен до пристанището на Барбате, провинция Кадис, за ремонт.

Според изследователската група GTOA, която проследява популациите на подвида иберийска косатка, инцидентът следва най-малко 20 подобни случая само този месец в Гибралтарския проток между малки плавателни съдове и силно социалните хищници. През 2022 г. е имало 207 докладвани взаимодействия, показват данните на GTOA.

По-рано през май ветроходната яхта Alboran Champagne претърпя подобен удар от три косатки на половин морска миля от Барбате. Корабът не може да бъде изтеглен, тъй като е бил напълно наводнен и е оставен да потъва.

Насоките, издадени от испанското министерство на транспорта, предвиждат, че когато корабите забележат някаква промяна в поведението на косатките - като внезапни промени в посоката или скоростта - те трябва да напуснат района възможно най-скоро и да избягват по-нататъшно безпокойство на животните по време на маневрите.

Всяко взаимодействие между кораб и косатка трябва да бъде докладвано на властите, добавят от министерството.

Въпреки че са известни като косатки, застрашените орки са част от семейството на делфините. Те могат да бъдат с размери до осем метра и да тежат до шест тона като възрастни.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.