Китайският космически кораб Tianwen-1 се очаква да кацне на Марс през май 2021 г, съобщиха държавни медии в четвъртък, цитирайки служител на космическа агенция.

Понастоящем Tianwen-1, състоящ се от орбитален апарат и роувър, е на път към Марс след изстрелването на ракета Long March 5 на 23 юли. Членовете на екипа на мисията вече са тествали научните инструменти на кораба.

Космическият роувър трябва да кацне в равнината Утопия (Utopia Planitia), равнина в северното полукълбо на Марс, съобщи China News Service, цитирайки Лиу Тонгджи, говорител на

Районът е на юг от мястото за кацане на "Викинг 2" на НАСА и северозападно от мястото, където кацна Mars InSight на американската космическа агенция през ноември 2018 г.

Районът предлага относително безопасно място за опит за кацане, но също така представлява голям научен интерес. Релефът е предимно равен и гладък, но с кратери и изваяни от вятъра хребети. Учени смятат, че някога е бил покрит с потоци кал, така че може да са съществували древни дълбоки подпочвени води.

След пристигането си в орбита на Марс през февруари следващата година, Tianwen-1 ще прекара два до три месеца в подготовка за опита за кацане на марсохода, използвайки камери с висока и средна разделителна способност, за да прецени мястото и условията.

След това ще направи опит за влизане в атмосферата, спускане и кацане. Космическият кораб ще се отдели от орбиталния апарат и ще навлезе в атмосферата, забавяйки скоростта си с конусовиден аерокорпус. След това ще използва парашути за допълнително забавяне, преди ракети да осигурят окончателното спускане на повърхността на Марс.

Ниската надморска височина на Utopia Planitia означава, че ще има повече време и атмосфера роувърът да се забави и безопасно да се спусне на повърхността.
Ако кацне успешно, се очаква роувърът Tianwen-1 да бъде в експлоатация за около 90 марсиански дни.

Два други космически кораба, изстреляни от САЩ и Обединените арабски емирства тази година също са на път за Марс, като само американският ще направи опит за кацане.

През 2003 г. Китай стана третата страна, която изведе човек в космоса със собствена ракета след бившия Съветски съюз и Съединени щати. Китай вече успешно кацна на Луната (и има планове за последващи мисии там) и направи изследването на космоса основен приоритет през последните години, тъй като се опитва да се превърне в голяма космическа сила до 2030 г.

Снимка: NASA

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.