Китай и Индия се споразумяха за намаляване на напрежението след най-смъртоносния си сблъсък за повече от 50 години на оспорваната хималайска граница, в който загинаха 20 индийски войници в ръкопашен бой, предаде АФП.

Сблъсъкът на 15 юни, според съобщенията, с юмруци, тояги и камъни, е първи случай, в който са убити военни в пограничния район от 1975 г. и бележи сериозно влошаване на отношенията между двата азиатски гиганта.

Говорителят на китайското МВнР Чжао Лицзян заяви, че след преговори между най-висшите военни в региона в понеделник двете страни са се споразумели да предприемат необходимите мерки „за охлаждане на ситуацията“.

„Провеждането на тази среща показва, че двете страни искат да изгладят противоречията и да намалят напрежението посредством диалог и консултации“, каза Чжао на редовен брифинг за медиите.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.