Втора и последна колекция ранни разкази на писателя Тери Пратчет, писани по времето, когато създателят на Света на диска е млад репортер, ще излязат на британския пазар през септември. Някои от историите в „Пътуващият във времето пещерняк“ (The Time-travelling Caveman) досега не са били публикувани в книга.

Темите в тях обхващат от полета на парна ракета до Марс до един уелски овчар, който открива гроба на крал Артур. Всички те са писани през 60-те и 70-те години на миналия век, отбелязва „Гардиън“.

Пратчет напуска училище, когато е на 17, и през 1965 г. започва работа във вестник „Bucks Free Press“ в градчето Хай Уикъмб. Официално работи като репортер в изданието, но води и седмична колонка с истории за деца. Днес изданията на вестника, в който са излизали историите му, се продават за хиляди долари в интернет. „Дракони в Порутения замък“, първата колекция от тази серия разкази, бе публикувана през 2014 г. У нас излезе година по-късно от издателство „Прозорец“.

„След като прочетохме тези разкази, знаехме, че трябва да съставим една последна книга – казват в изявление Рут Ноулс и Том Ролинсън, редактори на детските книги на Пратчет. – Много е подходящо, че първите разкази, които пише, ще бъдат в последния том, който ще излезе с неговото име. Има толкова много в тези истории, които показват зародиша на идеята, която по-късно ще се превърне в роман, има и много смях, а както знаем децата обичат това. Това прави историите толкова специални – те са и за деца, и за възрастни, за деца, които искат да бъдат възрастни, и за възрастни, които всъщност все още са деца.“

Пратчет напусна нашия свят през 2015 г., но остави завета си в друг – Светът на диска, пише “Портал Култура”

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.