Ирак ще проведе предсрочни общи избори следващия юни, обяви премиерът на страната в петък, цитиран от АП.

Така той изпълнява обещание, дадено, когато встъпи в длъжност,за да отговори на ключовото искане на антиправителствените протестиращи.

Премиерът Мустафа ал Кадими заяви, че гласуването на 6 юни ще дойде година по-рано от предвиденото.

Протестиращите поискаха предсрочни избори и реформи, когато излязоха на улицата още през октомври миналата година.

Над 500 протестиращи бяха убити при демонстрациите, докато иракските сили за сигурност използваха боеприпаси и сълзотворен газ, за ​​да разпръснат тълпите.

Натискът от протестите доведе до оставката на премиера Адел Абдул-Махди. Ал-Кадими дойде на власт след политически консенсус през май и обеща да изпълни ключови искания на протестиращите.

Не е ясно по кой избирателен закон ще се проведат изборите. Съобщението на премиера ефективно хвърли топката в съда на парламента, който трябва официално да гласува новата дата. Но политическите различия надделяват над прилагането на нов избирателен закон, приет в края на миналата година.

Парламентът одобри закона през декември, като има за цел да даде на политическите независими по-голям шанс да спечелят места в парламента и да отслаби властта на управляващите елити.

В изявление, САЩ приветстваха решението на Ал Кадими и заявиха, че са готови да предостави подкрепа и технически съвети, ако това бъде поискано от неговото правителство, припомня “news.bg”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.