Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла, веднага след като президентът Румен Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски. Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.
„Президентът явно нещо се е объркал – най-голямата мафия във всички държави е в политиката”, допълни Гешев. Обвинител №1 подчерта, че няма да подава оставка.
Обвинител номер 1 бе категоричен, че докато той е на този пост, „прошка няма да има за никого, нито двоен стандарт”.
„Определям действията на президента като тъжни. Той се присъедини към редиците на атакуващите прокуратурата, поведени от Иван Костов”, коментира Гешев.
Той заяви още, че няма намерение да се оттегля. „За какво да подавам оставка? За това, че си върша работата? За това, че десетки недосегаеми олигарси са в ареста или се срият в други страни? За това, че телефонните измами почти спряха?”, коментира главният прокурор. И добави: „Единственият недосегаем човек в България е президентът, докато Конституционният съд не се произнесе”.
Прокуратурата ще поеме своята лична отговорност за борбата с престъпността. Но и други институции трябва да си свършат работата. Ще дадем всичко от себе си, защото това е в името на нашите деца”, категоричен бе Гешев.
Гешев подчерта, че България е парламентарна република, а не монархия. Висшият орган в държавата е парламентът.
„Ние сме парламентарна република и висшият орган е парламент. В България има граждани, а не поданици. Някой трябва да прочете Конституцията. Служителите в президентството нямат имунитет“, каза главният прокурор.
Той добави, че, ако Конституцията бъде променена, тогава няма да действаме по този начин, а дотогава ще действаме в президентството, така както и в МОСВ.
Иван Гешев съобщи, че прокуратурата ще назначи проверка на министър Боил Банов за извършени престъпления. „Ние ще си свършим работата. Проверката е заради документи издадени от МК за небостъргача Ай Тауер, който се намира само на 50 метра от сграда паметник на културата“, уточни той.
 

Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.