Обявяване на ново извънредно положение на национално ниво заради разпространението на коронавируса изглежда все по-възможно в Испания, отбелязва АФП.

Според правителствени източници е "почти сигурно", че Министерският съвет, който ще се срещне на извънредно заседание, свикано от премиера Педро Санчес, утре сутрин, ще постанови извънредно положение в цялата страна за втори път по време на епидемията от Covid-19.

Тази седмица Испания стана първата страна в Европейския съюз и шестата в света, прехвърлила границата от 1 милион заразени с коронавирус.

Правителството, оглавявано от социалиста Педро Санчес, вече обяви извънредно положение на 14 март, което беше удължавано няколко пъти от депутатите до средата на юни, припомня БГНЕС.

По този повод беше разпоредено задължителното затваряне на цялото население в домовете, с изключение на ходене на работа, лекар и някои други неотложни нужди.

Преди две седмици правителството въведе частично извънредно положение, което приключи тази събота в Мадрид и осем големи съседни общини, сериозно засегнати от разпространението на заразата.

Сега извънредното положение би послужило за осигуряване на правно покритие на комендантския час в регионите, които така решават да ограничат мобилността на хората, главно в нощните часове, като мярка, която помага за ограничаване на заразата.

Катинари, капаци, затворено навсякъде, докато някои нахлуват с последните питиета в петък преди новото блокиране, наложено в Уелс. Така се описва ситуацията в репортаж на „Евронюз“.

Мярка, приета от регионалното правителство за седемнадесет дни, като се има предвид експоненциалното увеличение на броя на заразените.

„Струва ми се, че правим две крачки напред и шест назад, много хора идват на пазара, за да се социализират, защото нямат никого, това е опустошително“, обяснява Мери Коулман, собственик на магазин за бебешки дрехи на пазар в Понтиприд.

Докато това се случва в Уелс, другаде в Европа ситуацията не е много по-различна.

В Милано Паоло Поли замесва последните пици преди наложения комендантски час, който принуждава затварянето на заведенията да бъде в 23:00 ч.

"Сега печелим много по-малко и не е достатъчно, затова казвам, че ако отворим, ще фалираме. По-добре е да затворим, отколкото да бъдем отворени. В момента, в който отвориш, имаш фиксирани разходи, които не би имал, ако си затворен", казва Поли .

Във френския град Лион комендантският час заличи нощния живот.

За да компенсират загубите, някои традиционни ресторанти предлагат специални услуги като „закуски с нож и вилица“ в петък и събота.

"Десет без двадесет сутринта е. Перфектно. Позволява ми да забравя малко контекста, да се забавляваме, да пийнем, да хапнем. Малко е различно от това, с което сме свикнали, но върви много добре, всичко е наред", казва Беноа Киблие, член на гастрономическата асоциация "Les Bouchons Lyonnais"

Малките предприемачи се адаптират, доколкото могат, към ситуацията, съзнавайки, че ново затваряне ще бъде разруха за мнозина, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.