Семейство от САЩ се бори за 80 000 щатски долара обезщетение от НАСА за щети, причинени от част от космически апарат, пробил покрива на къщата им преди няколко месеца, съобщи АФП, цитирана от БТА.

С развитието на космическия сектор се задълбочават проблемите с космическите отпадъци и реакцията на НАСА на искането на семейството ще е важен прецедент, се посочва в изявление на юридическата кантора, която представлява интересите на ищците.

На 8 март 2024 г. предмет с тегло приблизително 700 грама пада върху къщата на Алехандро Отеро, жител на град в щата Флорида, като пробива покрива и пода. След анализ от НАСА потвърждават, че предметът е част от стари батерии, използвани на Международната космическа станция, превърнали се в отпадък през 2021 г. и за които американската космическа агенция уверява, че ще паднат "безопасно" на Земята. Вместо да се разпаднат, както се очаквало, част от батерия "оцеляла" навлизането в атмосферата на планетата, обяснили от НАСА. Отеро и семейството му не били в къщата в момента на инцидента.

"Клиентите ми искат адекватна компенсация, която да отчита стреса и последиците от този инцидент върху техния живот", каза адвокат Мика Нгуен Уърти. Засега искането е отправено по административен път до космическата агенция, но ако проблемът не бъде решен по този път, ще бъде заведено дело. НАСА, която не отговори на запитването на АФП за коментар по казуса, разполага с шест месеца, за да реагира на искането на Отеро по думите на адвокатката.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.