Пожарът, избухнал в четвъртък в ядрения комплекс в Натанз, очевидно е повредил сериозно съоръжението. Както потвърди говорител на иранската Агенция за атомна енергия, инцидентът е нанесъл тежки щети. В средносрочен план аварията може да се отрази на производството на центрофуги, уточни още говорителят. Първоначално беше съобщено, че пожарът е засегнал една новострояща се сграда, а не самото ядрено съоръжение. Сега стана ясно, че то все пак е сериозно повредено.
Спекулации
Ядреният комплекс в Натанз играе централна роля в атомната програма на страната. И докато Техеран уверява, че тя служи само за мирни цели, САЩ обвиняват страната, че тайно се опитва да разработи ядрено оръжие. В тази връзка Вашингтон наложи санкции, които засегнаха много тежко иранската икономика, припомня “Moreto.net”.
Иранските власти засега не казват каква е причината за пожара. В събота близки да иранското ръководство източници заявиха пред агенция Ройтерс, че инцидентът може да е бил предизвикан от кибератака. Преди това осведомителната агенция Ирна съобщи за предполагаем саботаж на чужди сили.
"Опасност няма"
Ядреният комплекс в Натанз, който в голямата си част е подземен, фигурира в списъка с иранските атомни съоръжения, които се намират под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия. Според нейни представители, на мястото на пожара не е имало радиоактивен материал. От иранската Агенция за атомна енергия също уверяват, че опасност няма. Уточнява се също така, че при инцидента не е пострадал нито един човек.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.