На 90 години си отиде шотландският актьор Шон Конъри, съобщава Би Би Си, позовавайки се на семейството. Конъри е първият Джеймс Бонд в киното, появява се в седем от шпионските трилъри във франчайза.

Синът му Джеймс казва, че актьорът е починал спокойно в съня си, от известно време не се е чувствал добре. Смъртта му е настъпила в дома му на Бахамите.

Сър Томас Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Единбург, Шотландия. Познаваме го от ролите му в повече от 70 филма. Носител е на „Оскар”, два пъти носител на БАФТА, трикратен лауреат на „Златен глобус”.

Но кариерата му не започва лесно и веднага. Когато е на 14 напуска училище, за да работи като млекар. През 1948 г. се присъединява към редиците на Кралските военноморски сили, но го уволняват по медицински причини. На 18 започва да се занимава с бодибилдинг и получава работа като модел.

През 1953 г. участва в конкурса Мистър Вселена, но не се класира на първото място. По това време Конъри вече се интересува от кариера в актьорството и използва пътуването си за Мистър Вселена до Лондон, за да се яви на кастинг за сценична версия на мюзикъла „South Pacific“. Харесват го за роля в хора.

Конъри се оттегля от активна творческа кариера през 2003-та, последната му роля на екран е в „Лигата на необикновените“. След половин век в киното актьорът се оттегли на Бахамските острови. След 2003 г. предимно озвучава филми.

Първоначално постъпва в Кралския военноморски флот на Великобритания. През 1951 г. започва да играе в Единбургския кралски театър. От 1958 г. се снима в киното, една от първите му роли е във филма „Another Time, Another Place”. Световна слава му носи ролята на Джеймс Бонд. През 1962 г. той изиграва британския агент в „Доктор Но”, първия филм за голям екран от поредицата за британския таен агент. След това се снима в още 6 филма от франчайза и наскоро зрителите го обявиха за любимия си Бонд.

Конъри играе още във филми на Алфред Хичкок и Тери Гилиъм.

През 1988 г. печели „Оскар“ за поддържаща роля за образа на Джими Малоун във филма на Брайън де Палма „Недосегаемите”.

През цялата си кариера Конъри не крие подкрепата си за шотландската независимост от Обединеното кралство и става един от най-разпознаваемите членове на Националната шотландска партия. През 90-те активно участва в политически кампании и се появява заедно с тогавашния лидер на формацията Алекс Салмънд. Възгледите му водят до политическо недоволство, когато през 1997 г. става ясно, че кралицата се готви да го направи рицар, но 3 години по-късно Конъри все пак получава титлата.

Джейсън Конъри, син на актьора, сподели пред Би Би Си, че баща му е починал през нощта в съня си:

„Все още се опитваме да осъзнаем това голямо събитие, тъй като се случи скоро, макар и баща ми да не бе добре от известно време. Това е тъжен ден за всеки, който го познаваше и обичаше и загуба за всички хора по света, които се наслаждаваха на неговата чудесна актьорска дарба“.

Никола Стърджън, водач на шотландското правителство, сподели в Туитър, че страната тъжи за един от най-обичаните си синове.

„Шон е роден в семейство на работници в Единбург и с талант и много работа се превърна в международна филмова икона и един от най-успешните актьори. За мен бе привилегия да познавам Шон – написа тя. – Когато за последен път говорих с него, беше ясно, че здравето му го напуска – но гласът, духът и страстта, които всички ние толкова обичаме, все още бяха там. Ще ни липсва. Ще липсва на Шотландия. Ще липсва на света.“

Актьорът Хю Джакман сподели, че „израснал, превръщайки Конъри в идол“, на когото искал да подражава както на екрана, така и извън него, съобщава "Площад Сваейков".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.