Илон Мъск винаги привлича внимание понякога дори и без да го е искал. В петък той публикува редица туитове в Twitter, в които споделя няколко факта за пирамидите в Египет.

Сред тях е, че Хеопсовата пирамида, позната още и като Великата пирамида, е била най-високият построен от човека обект в продължение на 3800 години. В типичния си стил, Мъск заяви в Twitter: "Очевидно извънземните са построили пирамидите". Той най-вероятно се шегува, но изказването му привлече вниманието и на министъра на международното сътрудничество на Египет Раня А. Ал Машат.

В свой отговор в Twitter до Мъск, тя пише: "Следя работата ви с много почит. Каня ви вас и SpaceX да анализирате документите как са построени пирамидите и също да видите гробниците на строителите им. Господин Мъск, очакваме ви."

I follow your work with a lot of admiration. I invite you & Space X to explore the writings about how the pyramids were built and also to check out the tombs of the pyramid builders. Mr. Musk, we are waiting for you. @elonmusk https://t.co/Xlr7EoPXX4

— Rania A. Al Mashat (@RaniaAlMashat) August 1, 2020

Мъск не дава директен отговор на поканата, но добавя и статия на Би Би Си, която описва как пирамидата била построена.
В статията се казва, че пирамидата е била построена от около 4000 основни строители, които са имали до 20 000 души помощници. Строежът е продължил 20 години.

След това вниманието на милиардера се пренасочва към SpaceX и историческото приводняване на първата капсула на компанията, която превозва не само товари, но и астронавти. Мъск надали ще има време да посети Египет, тъй като кацането на капсулата е само началото на поредица важни проекти за SpaceX, включително завършване на най-мощната ракета и кораба Starship.

И все пак, коментарът му за пирамидите беше достатъчен да провокира множество дебати в Twitter, в които се развиват най-различни теории за пирамидите. Една от тях е "компромисна", че извънземни са помагали на хората с инструкции как да ги построят. Историческите факти обаче не подкрепят тези идеи, а сочат, че пирамидите са дело на упорит труд на огромен брой хора.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.