България и още шест държави влизат в списък със страни, идващите от които ще трябва да прекарват 14 дни под карантина в Унгария дори ако не са заразени.

Това съобщи началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан Гергей Гуяш.

Будапеща отмени повечето ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от Европейския съюз и съседните му държави като тези от Западните Балкани. Преди няколко дни обаче тя започна ревизия на правилата за пътуване до съседните страни, където отчитат растящ брой заразени от новия коронавирус. Гергей тогава заяви, че на специална комисия ще се обсъди ситуацията в Австрия, Сърбия, Хърватия, Словения и Словакия.

Окончателното решение е малко по-различно. Държавите в Европа се разделят на "червени", "жълти" и "зелени" в зависимост от епидемиологичната обстановка. Унгарци, връщащи се от "червени" и "жълти" държави, трябва да минават през 14-дневна карантина или да покажат два отрицателни теста за COVID-19, направени в петте дни преди влизане.

Чужденци от "червените" обаче (Албания, Косово, Черна гора и Украйна) няма да могат да влизат. Чужденци от "жълтите" (като България, Сърбия, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Великобритания) ще трябва или да бъдат поставяни под карантина, или да показват отрицателни тестове като унгарските граждани. "Зелена" е съседна Хърватия.

Изключение е транзитното преминаване, такива са и пътуванията по работа, уточнява “Дневник”.

"Ограниченията се въвеждат, за да защитим свободата си", каза Гергей, цитиран от "Ройтерс". В Унгария, с 10 млн. души население, има над 590 смъртни случая при едва над 4200 заразени.

Снимка: Reuters

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.