Нищо необичайно не се случва в БНТ. Работи се така, както се е работило винаги – спокойно, следвайки само и единствено професионалните стандарти. Това заявява водещата на Сутрешния блок Христина Христова.

„Ние знаем, че към нас хората винаги са имали и ще имат завишени очаквания. И така трябва да бъде към журналисти в обществена медия. Вече от година и аз съм само зрител на новините „По света и у нас” и като такъв мога да кажа, че те са такива, каквито винаги са били, и се правят по начина, по който са се правили през всичките тези години - професионално. Мога да го твърдя и за сутрешния блок като негов водещ. Напрежението е отвън, а от нас зависи да не влезе и „вътре” и да повлияе на работата ни“, категорична е журналистката.

Тя разказа, че е не е била изненадана, когато преди дни Христо Иванов поиска оставката на Кошлуков в предаването.

„Да се стресна от какво? Не е нещо, което не съм очаквала. Как реагирах, се видя в ефир. Нямам какво повече да добавя от това, което му отговорих. Всеки има право да иска, каквото смята за правилно, да подава сигнали, да се прави мониторинг. Христо Иванов е в правото си. И той, и всички. БНТ е на всички. Пак казвам - нека има изисквания за качество! Аз не се притеснявам от това. Напротив. Но наистина искам да се прави разлика между журналистиката и някакви други цели - политически, управленски“, коментира водещата.

„Долу ръцете от БНТ, когато става дума за журналистика! Категорично! На терен са журналистите на БНТ, не някой директор. Много е лесен разговорът за натиск по принцип, за цензурата по принцип, нали? И всеки има мнение. Но когато кажеш - мен не ме каните - това натиск ли е върху редакторския екип, който преценява кой да бъде поканен и кой - не? Или засичането кой колко говори по секунди, а не по смисъл - това натиск ли е върху репортера, който решава смислово как да изглежда репортажът или прякото му включване? Или - натиск ли е да се включваш в новините под звуците на освирквания и обиди? Натиск ли е да питаш защо новините са започнали с това, а не с онова, при положение че продуцентският екип така е решил?“, пита Христова пред "24 часа", за което информира "tribune.bg".

Тя е категорична, че гледаемостта на сутрешния блок през този сезон се е покачила доста.

„Това може да се види по всички данни. Разбира се, има пикове и спадове като във всяко всекидневно предаване, но тенденцията е тази – нагоре“, заяви водещата.

Снимка: БНТ

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.