Хиляди хора се събраха в Сидни и други австралийски градове през уикенда в подкрепа на движението "Животът на чернокожите има значение". Във фокуса на демонстрациите в Австралия обаче все повече се появява и темата за малтретирането на аборигените, предаде Ройтерс.
Месец след като в страната се състояха първите подобни митинги, събралите се през този уикенд множества бяха по-малки с оглед на предупрежденията за разпространението на коронавируса, на фона на увеличаването на броя на заразените в щата Виктория, където се намира вторият по-големина австралийски град - Мелбърн.
На протеста в Сидни на участниците бяха раздадени маски и дезинфектант за ръце, а организаторите призоваваха хората да спазват социална дистанция. На митинга беше извършен и аборигенски ритуал, участие в който взеха роднините на аборигени, починали при полицейски арести.
Протестите в Аделаида, Бризбейн, Кеърнс, Дарвин, Пърт и други градове, състояли се вчера, бяха по-малобройни.
Освен в по-широкия контекст на глобалните протести на движението "Животът на чернокожите има значение" митингите в Австралия се състояха и на фона на разследване на австралийските власти срещу гиганта "Рио Тинто" за разрушаването на две древни и свещени за аборигените пещери.
По последни данни на австралийското правителство аборигените са малко над 3 процента от наброяващото около 25 милиона души население на страната, припомня БТА.

 

Снимка: АП

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.