Хайгашод Агасян бе отличен с една от първите награди на VIII Eвропейски песенен конкурс "Златни искри 2020“. Композиторът спечели приза за "Остани море" по текст на Анета Мутафова, аранжимент на Светослав Лобошки и изпълнена от талантливата 11-годишна Дая Василева.

"Това отличие за мен е глътка творческа удовлетвореност. Аз участвам от години в този прекрасен фестивал, преди 2 години имам втора награда. Но не наградите са най-важното. Важното е тези песни да достигат до децата и смятам, че има смисъл от общуването с талантливите деца на България, за мен това е свято нещо. Благодаря на професионалното жури за високата оценка, както и на организатора на фестивала", сподели Хайго.

Заедно с Агасян, на конкурса триумфираха още "Крилатата пижама", на един от най-популярните сръбски композитори Ладо Леш и текст Драгослав Гузина, "Пей с мен" на Зара Петросян от Армения и "SOS" на младия композитор Роман Михайлов по текст на Христина Петрова.

Те бяха отличени сред осемнадесетте песни от България, Армения, Румъния, Босна и Херцеговина,Сърбия, участвали в надпреварата. Участието на песента от Русия, както и песен на българския композитор Щерион Пелидов, отпадна в последния момент заради карантина поради Ковид в семейството на децата-изпълнители.

Тази година бяха присъдени наградите за песен, текст, аранжимент, като отличи многото добри песни, които бяха създадени за поредното издание на конкурса.

В осмото издание на "Златни искри" беше връчена и награда за най-добра българска детска песен, която беше избрана от слушателите на БНР - Радио Варна, след излъчването на композициите в ефир.

Победитeл стана "Полети с мен" на композитора Пепи Писарски, изпълнена от Цветелина Андонова. Музикалната къща "Българското национално радио" също присъди своя награда - звукозапис за Жени Кринчева - една от участничките в конкурса. В рамките на фестивала беше проведен и съпътстващ международен конкурс за изпълнител с председател на журито румънската попзвезда Михай Траистариу. Първата награда беше поделена – победители станаха Валериа Войкова и Максим Янлъзов, съобщи "standartnews.com"

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.