"Призовавам в поредния ден на протести гражданите да запазят самообладание, да не се поддават на провокации. Вчера сами видяхте, че всичко може да протече мирно и тихо. Имаше дребни инциденти, но затова не можем да обвиним всички присъстващи на протеста, въпреки че имаше пострадали полицаи". Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг преди поредния протест тази вечер в София.


Той призова протестиращи и полицаи да бъдат отговорни "Не се поддавайте на емоцията и адреналина", апелира Иванов, цитиран от “Дарик”.

По думите му самите протестиращи са търсели органите на реда и са им посочвали, че има провокатори и че има хора на протеста, които не искат да бъдат там. "Това значи, че всички заедно, когато гледаме и вървим в една посока, можем. Всички имат право да протестират, но нека това да става по законния начин. Полицаите, които охраняват протестите не са ви врагове. Всички обвинения към тях са безпочвени, те са там да се грижат за вашата сигурност и не са отдушник на вашите емоции. Боли ме за колегите като чета какви неща пишат за тях", каза Иванов.

Главният секретар заяви, че органите на реда не могат да се дръпнат и по този начин да оставят българските институции - независимо кои са -  без охрана.

„Не може те да се приберат, да оставим хората да вършат безнаказано погроми, това никъде не се допуска по света и не е правилно. България не прави изключение, подчерта Иванов. Няма безпричинно полицаите да се намесват, е категоричен гл.комисар. - Полицаите стоят, те ги замерят с бомбички и бутилки, защо? Бъдете отговорни“, призова отново Иванов.

Той поздрави за алпинистките умения на момичето, което изкачи сградата на бившия Партиен дом. Но предупреди: "Ами ако беше паднала? Тогава щяха да обвинят полицаите. Когато тръгна да слиза, хората отидоха при нея, защото помислиха, че ще я арестуваме".

Ивайло Иванов алармира, че фалшивите новини могат да окървавят един протест. Той визира тиражираната информация, че пребит и задържан от полицията младеж е починал. "Вие медиите и социалните мрежи сте най-силното оръжие, което влияе на хората", обясни главният секретар.

Той коментира и инцидента с мъжа, който е студент в Хага. Той беше един от по-сериозно пострадалите при сблъсъците между протестиращи и полиция. „Разбирам родителите му. Не е приятно случилото се. По случая тече проверка", допълни Иванов.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.