Европа не ще може да разчита напълно на Вашингтон за своята отбрана, дори ако кандидатът на демократите Джон Байдън спечели изборите в САЩ. Това заяви германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, пише европейската редакция на списание Politico.

В интервю, излъчено в интернет, министърът заяви, че САЩ ще останат фокусирани върху Китай дори ако Байдън победи в изборите настоящия президент Доналд Тръмп през ноември, което значи, че Европа трябва да продължи да разработва собствена система за отбрана.

"Дори ако Джо Байдън спечели - което със сигурност ще означава, че ще се разбираме помежду си по различен начин - не трябва забравяме, че има някои виждания, които се споделят от голяма част от американската политическа класа, например Китай или справянето с Русия, където бих споменала проекта "Северен поток-2", каза министърът.

По думите на Крамп-Каренбауер съперничеството между Китай и САЩ ще продължи, дори ако Байдън стане президент, припомня “standartnews.com”.

"А това неизменно води до въпроса (...) дали позицията на САЩ е такава, в която те могат да поддържат присъствие на два фронта и да си позволят разходите от това - с други думи в Европа и в индийско-тихоокеанския регион".

Тя каза също, че германското председателство на Европейския съюз, което започна миналата седмица, работи по довършването на предложение, което ще позволи на страните извън ЕС да участват във военни проекти, работещи в рамките на Програмата за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO) на блока.

"Това е важно за бъдещото сътрудничество с Обединеното кралство, но и със САЩ", каза тя.

По думите на министъра изместването на фокуса на САЩ към Азия означава, че е "за наше добро да направим бърз и по-добър прогрес за Европа" що се отнася до отбранителните политики.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.