Френското правителство, водено от премиера Едуар Филип, е подало оставка днес, съобщи АФП, а президентът Еманюел Макрон я е приел.

В кратката декларация по този повод от президентството причините не бяха посочени, но оттеглянето на кабинета беше очаквано, след като Макрон обеща нов курс през последните две години от мандата си.

Правителството ще продължи да се занимава с "ежедневните въпроси", докато не бъде назначено ново такова, допълват от президентството. Филип е министър-председател на Франция от 15 май 2017 г.

Ще припомним, че вчера френският президент Еманюел Макрон обяви, че ще има "нов екип" на правителството, потвърждавайки дебата в медиите за предстоящи промени в състава на френския кабинет без да уточнява дали Едуар Филип ще остане министър-председател.

"Трябваше да направя избор за тръгване по нов път. Това са нови цели за независимост, преустройство, помирение и нови методи за тяхното прилагане. Зад това ще има нов екип", казва Макрон в интервю за медиите, без да дава никакви подробности относно евентуалните промени в кабинета.

Говорейки за Едуар Филип, който спечели изборите за кмет на Хавър в неделя, Макрон подчерта, че министър-председателят е свършил "чудесна работа" през тези три години, допълва “БГНЕС”. .

"Проведохме важни исторически реформи - често в много трудни условия. Той провежда важни промени и ние изградихме отношения на доверие, които от определена гледна точка са уникални за историята на Петата република", каза още френският лидер.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.