Голям пожар избухна тази сутрин в катедралата в Нант, Западна Франция. По последна информация пожарът вече е локализиран. Френската прокуратура е започнала разследване за умишлен палеж, тъй като според експертите огънят е тръгнал от три различни места. Това потвърди и кметът на града Йохана Роланд:

"Завладени сме от емоции, от тъга, защото катедралата е емблематична за католическата общност и за всички жители на Нант. Тя е част от историята ни и сме емоционално свързани с нея". Най-големи щети са нанесени на 400-годишния орган в катедралата, който е почти изгорял.

Храмът "Свети Петър и Павел" в Нант е една от най-големите готически катедрали във Франция. Строителството ѝ е продължило над 450 години. Франс Прес уточнява, че през 1972-ра е имало пожар и поправянето на покрива е отнело 13 години.

Катедралата е шест метра по-ниска от "Парижката Света Богородица", където също имаше пожар през април 2019-а. Пожарникарите обаче успокоиха, че щетите по църквата в Нант са несравнимо по-малки от тези в знаковата парижка катедрала.

Сигналът за пожара в катедралата в Нант е получен малко преди осем местно време.

Над 100 пожарникари с 45 машини са гасили огъня, който вече е локализиран, съобщиха властите в града. Най-големи щети са нанесени върху органа в катедралата, който е почти изгорял.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.