Легендарната френска певица и актриса Жулиет Греко си отиде на 93-годишна възраст, съобщи AFP, позовавайки се на семейството й.

Жулиет Греко е починала в сряда, 23 септември 2020 г., заобиколена от семейството си в любимия си дом в Раматуел (град в южната част на Франция). „Животът й беше необикновен“, се казва в публикацията.

Кариерата си на певица и актриса Жулиет Греко започва преди повече от 70 години. Тя се смята за една от основните френски музикални изпълнители на ХХ век, заедно с Едит Пиаф и Шарл Азнавур.

Жулиет Греко е родена на 7 февруари 1927 г. в Монпелие. По време на Втората световна война семейството й участва в Съпротивата, а майка ѝ е задържана от Гестапо и изпратена в концентрационен лагер. Жулиет също е арестувана, но избягва депортацията поради младата си възраст.

Жулиет Греко направи първите си стъпки на сцената в парижкия квартал Сен Жермен дьо Пре. Там тя се запознава с известни музиканти и философи и други представители на творческата и интелектуална бохема - Борис Виан, Жан-Пол Сартр, Майлс Дейвис, Жан Кокто…

Първият ѝ звукозапис е от 1950 г. и неговият успех я прави известна и извън парижките кръгове. В следващите две десетилетия музикалната ѝ кариера е изключително успешна, като популярността ѝ достига световен мащаб. По-късно, със смяната на поколенията, интересът към нейните изпълнения спада, но тя продължи да записва и концертира до 2016 г.

В песните си Греко предава духа на разочарованата и обедняваща интелигенция в следвоенна Франция. Сред най-известните ѝ изпълнения са „Sous le ciel de Paris“, „Déshabillez-moi“, „Vivre“, „Il n’y a plus d’après“ и десетки други. Снимала се е във филми като „Орфей“, „Голямата игра“, „И изгрява слънце“ … Холивудският режисьор и продуцент Дарил Занук често я кани в своите филми през 60-те и 70-те години. Омъжва се три пъти и има една дъщеря, съобщава "segabg.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.