Френското правителство обяви извънредно положение поради усложнената здравна ситуация в страната, което започва от полунощ в петък, предаде Sky News.

В изявление, правителството обяви, че COVID-19 е бедствие, което застрашава здравето на населението и оправдава приемането на строги мерки.

Съобщението обаче е лаконично и не дава повече детайли. То бе потвърдено и от офиса на президента Еманюел Макрон.

Припомняме, че мярката бе въвеждана вече и изтече на 10 юли.

Тя ще позволи на правителството да прилага по-строги мерки в бъдеще - както на местно, така и на национално ниво.

Ще бъде въведен за следващите 4 седмици полицейски час от 21 до 6 часа и санкции за нарушителите като глоба от 135 евро.

Мярката е в сила за: региона Ил дьо Франс и градовете Лил, Руан, Сент Етиен, Тулуза, Лион, Гренобъл, Екс и Монпелие.

Театрите, ресторантите и барове в Ил дьо Франс и осемте градове, засегнати от комендантския час, ще трябва да затворят до 21:00.

Не се предвижда обаче за момента национална блокада. Ситуацията е тревожна, но страната все още не е загубила контрол над пандемията.

Това обяви тази вечер президентът Макрон в дългоочакваното 45-минутно телевизионно интервю по темата за новите мерки в страната.

Възможно е Парламентът да удължи тези мерки до 1 декември.

Държавният глава направи уговорката, че властите ще се съобразяват с работещите и уважителните причини гражданите да не са по домовете си след 21 часа.

Мерките се прилагат след скок на заразени, които са над 22 000 за денонощие. Страната в момента се бори с втора вълна, която Макрон също потвърди по време на интервюто си.

Френският премиер Жан Кастекс предупреди преди дни, че Франция може да наложи допълнителни ограничения, тъй като коронавирусът се разпространява бързо и ситуацията в болниците в страната се влошава.

Кастекс призова французите да ограничат частните събирания в домовете си. Той каза, че "общата блокада" на страната "трябва да се избягва с всички средства".

Девет големи града, включително Париж и Марсилия, бяха поставени под максимална тревога заради вируса.

Франция е една от най-тежко засегнатите страни в Европа, с поне 32 730 смъртни случая, свързани с вируса, съобщава "News.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.