Франция отбелязва националния си празник в необичайните условия на санитарна криза. Традиционният военен парад ще бъде символичен, а на специална почит са здравните работници, на първа линия в борбата с коронавируса.

"Съпричастна, единна и солидарна нация" - това е лозунгът на Франция на тазгодишния национален празник.

Обичайният пищен военен парад в Париж ще бъде в много ограничен формат, няма да има моторни превозни средства, Авиационната част ще се състои, а въздушните патрули освен френския трибагреник ще изрисуват във въздуха и бяла линия в чест на здравните работници - героите на тазгодишния парад.

Първи на площада ще се появят части от здравния отдел на френската армия, а сред малкото публика са поканени близки на медици, починали в борбата с коронавируса.

В деликатна социална обстановка и с току-що назначено ново правителство, президентът Еманюел Макрон реши да поднови интервюто по случай празника, за да говори по най-наболелите теми. Синдикати вече призоваха за нов протест на улицата, припомня БНР.

Довечера французите ще гледат отдалеч и по телевизията традиционната заря пред Айфеловата кула и празничния концерт с участието и на нашата Соня Йончева.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.