Почит към хората, участвали в изграждането на Нотр Дам преди осем века, отдава документалният филм „Нотр Дам: Тайната на строителите“. Филмът, излязъл през 2019 г., се стреми да вдъхне вяра на парижани, а и на останалия свят, че след големия пожар на 15 април 2019 г. „кралицата на катедралите“ за пореден път ще бъде вдигната от пепелта.

„Нотр Дам: Тайната на строителите“ ще има премиера на фестивала за документално арт кино „Мастър ъф арт“. Прожекцията ще бъде на открито – на сцената на Летния фестивал на София в Южен парк II на 29 август от 20,30 ч.

Филмът представя историческо и научно проучване на строителството на Нотр Дам. Използвани са игрални възстановки на процеса. Голяма част от сцените с владетелите от миналото, поръчители на църквата, с архитектите и обикновените работници са създадени с компютърна анимация. Режисьорът Еманюел Блашар е включил във филма и кадри от огнената стихия, унищожила сградата под погледа на хиляди страдащи французи.

„Тайната на строителите“ представя огромните архитектурни, технически, човешки, финансови и политически предизвикателства, които се разиграват през бурната и дългогодишна история на една от най-забележителните европейски сгради. Идеята за продукцията хрумва на Блашар, докато Франция за пореден път събира архитекти, за да възстанови своя прочут храм.

Строежът на сградата започва през 1163 г., по време на управлението на крал Луи VII. Завършена е чак през 1250 г. „Дамата“ от Париж преживява много удари във времето. Сериозни щети ѝ нанасят през 1548 г. бунтовниците хугеноти, когато увреждат някои от статуите, считайки ги за идолопоклоннически.

По време на Френската революция много от съкровищата на катедралата са унищожени или ограбени. Двадесет и осемте статуи на библейските царе, разположени на западната фасада и погрешно взети за статуи на френски крале, са обезглавени по нареждането на Робеспиер, пише "Площад Славейков".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.