Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви вчера, че свързани с правителството в Пекин хакери са проникнали в критичната инфраструктура на САЩ и очакват "точния момент, за да нанесат опустошителен удар“, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Групата "Волтов Тайфун“ била получила достъп до безброй американски компании в сферата на телекомуникацията, енергетиката, ВиК и други критично важни сектори, като допълнително 23 оператори на тръбопроводи са станали цел, по думите на Рей.

По време на реч на събитие в университета "Вандербилт“, посветено на отбраната, шефът на ФБР обвини Китай, че развива "способността физически да всява хаос в нашата критична инфраструктура, когато си избере“. "Планира да стоварва удари под пояса срещу гражданската инфраструктура, за да се опита да предизвика паника“, допълни той.

Рей каза, че е трудно да се определят намеренията на китайските действия в киберпространство, но те са в съответствие с по-широкото намерение на Пекин да възпира САЩ при защитата на Тайван.

По-рано тази седмица говорител на китайското външно министерство заяви, че "Волтов Тайфун“ няма връзки с китайското правителство, а е част от престъпна организация, разпространяваща рансъмуер (криптиращи вируси, свързани с изнудване).

А китайското посолство във Вашингтон посочи, че "някои в САЩ използват проследяването на кибератаките като инструмент за злепоставяне на Китай, твърдейки, че САЩ са жертвата, докато всъщност е обратното, а също така политизирайки въпроса“.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.