"Реформите се правят заради хората, а не заради докладите, които се пишат у нас или в европейските институции. От ГЕРБ никога не сме бягали от дебати за върховенството на закона, защото работата в тази сфера е процес и правителството изпълнява последователно поетите ангажименти."

Това коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, дискутирайки актуални политически теми на среща с членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ във варненския район „Приморски”.

Той анонсира, че на 30 септември предстои да излезе докладът по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС. „Надявам се да представи максимално обективно картината във всички държави-членки, за да се направи адекватна съпоставка, вместо да се сочат с пръст само България и Румъния. Каквито и да са резултатите обаче, проблемите ни няма да се решат отвън, с тях трябва да се справим сами, като взимаме под внимание и отправените препоръки”, изтъкна Емил Радев.

По думите му новият механизъм не само ще оценява всички страни в ЕС, но и ще има по-разширен обхват. „Освен борбата с корупцията и независимостта на съдебната система, в него ще влизат и теми като свободата на медиите, които са важни за цяла Европа, особено след като кризата с COVID-19 задълбочи проблема с разпространението на дезинформация”, допълни Радев.


Като пример за решимостта на управляващите да продължат реформите в страната той посочи и внесения от ГЕРБ проект за нова Конституция. „Без такъв проект няма как да се свика Велико народно събрание, но той със сигурност ще претърпи промени след дебати с участието на всички партии и гражданското общество. За да станат факт, промените в основния закон на държавата изискват широк консенсус. Те са единственият начин да изпълним препоръките, отправени към България от Венецианската комисия, от групата за борба с корупцията към Съвета на Европа (GRECO) и от ЕК”, категоричен бе евродепутатът.

Той изрази разочарование, че темата е обект на много спекулации. „Дори политически сили, които отдавна поставят аналогични искания, рязко дадоха назад и се отказаха да поемат отговорност, въпреки че би трябвало да бъдат последователни в посланията си към своите поддръжници”, отбеляза Емил Радев.


„Опонентите ни пренесоха партийните битки от България в Брюксел. Заради вътрешнополитически дивиденти очернят страната ни. Когато станах член на ЕП, у нас управляваше правителството на Орешарски и ГЕРБ беше в опозиция, но никога не съм си позволявал атаки срещу България”, заяви Радев. Той припомни, че в момента се приема многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. „Какви пари ще получаваме по европрограми през идните 7 години е важно не само за настоящия кабинет, а за поне още две правителства напред.

На този етап са заложени повече средства за България, за разлика например от страни като Полша и Унгария, за които европарите ще намалеят”, уточни евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ, като добави, че в ЕС активно се работи и по разпределението на спасителния фонд от 750 млрд. евро за справяне с последиците от пандемията.
Емил Радев увери, че ГЕРБ има пълната подкрепа на своето политическо семейство в ЕП. Тя е изразена и на провелото се заседание на парламентарната група на ЕНП, на което при размяна на мнения с председателя на партията Доналд Туск е била коментирана и ситуацията в България.

„За всички в ЕНП е ясно, че протести има само в демократични държави. В нито една демократична държава обаче не се толерират протести, при които агресивни агитки замерят полицията с павета и бомбички. Всеки има право да протестира, но по мирен начин, а не чрез насилие”, подчерта евродепутатът.

По думите му, отстоявайки демократичните ценности, не бива да се приема с безразличие и обявеното наскоро проучване на независимия изследователски институт Political Capital, според което БСП е най проруската партия сред основните европейски политически семейства. „Показателно е, че нито един от колегите от БСП не е гласувал за санкциите заради случая с Навални”, смята Емил Радев.

В рамките на дискусията в район „Приморски” бе обсъдена и темата с Европейската прокуратура. Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ изрази надежда, че догодина, когато тя започне да действа, ще се включат и последните държави, които все още не са го направили.

„При измамите и престъпленията с евросредства има голям трансграничен елемент, а доказателства се събират твърде бавно - изпълнението на съдебна поръчка в друга държава-членка отнема от 6 месеца до 2 години. Очакваме, когато Европейската прокуратура започне работа, сроковете съществено да се скъсят”, посочи Радев.

Той отново се обяви за общоевропейска стратегия за борба с корупцията. „Това не е проблем на една или две държави и европейската статистика на практика опровергава мантрите, че сме най-корумпираните в ЕС. Покрай политическите сблъсъци останаха незабелязани данните на Евростат, че сме в златната среда, на 14-то място.

По усещане за корупция с по-високи стойности от нас са Гърция, Кипър, Италия, Испания, Прибалтийските републики. Като докладчик на ЕНП по досиетата, свързани с борбата срещу прането на пари, мога да потвърдя, че и в тази област България далеч не е сред най-рисковите държави, независимо от спекулациите по темата у нас.

Това със сигурност обаче не бива да ни успокоява, защото е знак, че трябва да продължим да работим на всички нива. Цялото ни общество трябва да проявява нетърпимост към корупцията. Нетърпимост към корупцията трябва да възпитаваме и у децата си”, заключи Емил Радев.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.