Във Варна започва есенният салон на изкуствата в периода от 3 до 29 ноември. Събитието се провежда под патронажа на кмета Иван Портних. Стриктно ще се спазват всички противоепидемични мерки – разстояние между столовете в залите и двойно по-малко публика, съобщават от дирекция „Култура“ към община Варна.

Началото е на 03.11. от 18,30 ч. в Градската художествена галерия с концерт под надслов „Музиката на Европа“, с участието на солистите от Варненската опера Даниела Димова – сопрано, Валерий Георгиев – тенор, Пламен Димитров – баритон; на рояла: Жанета Бенун-Николаева.

На 06.11. от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, проф. Велизара Георгиева – преподавател в Музикалната академия – София, ще звучат клавирни пиеси на Франц Шубер: Соната оп. 120, импромптюта и Музикални моменти.

На следващия ден в Католическата църква от 11:00 ч. е матине - концерт за орган и цигулково дуо. Органовите интерпретации са на проф. Атанас Атанасов, ще му акомпанира равностойно цигулковото дуо Йосиф Радионов и Ангел Станков. Програмата е богата: произведения от Вивалди, Бокерини, Бах, Моцарт, Обер, Такаши Сакаи и др.

В понеделник, 09.11. в Арт салона на Радио Варна, от 14 ч. варненското сдружение „Литература и Общество“ тържествено ще отбележи своята 10-годишнина. Водещ ще бъде Станислав Пенев, ще го озвучат стихове, както и песни в изпълнение на народната певица Кичка Христова.

На 11.11., отново в концертното студио на Радио Варна, от 18:00 ч. ще свирят момчетата от рок група „Krekhaus“. Бандата е участвала в някои от най-мащабните фестивали в страната, сред които „Hills of Rock”, БНР Парк фест, „София диша“ и „Капана фест“. Стилистиката им е рокаджийски кросоувър с елементи на фънк, блус и психеделичен рок върху солидна джаз основа.

Концертното представяне на първия самостоятелен албум „Acoustic Me“ на варненската поп и джаз певица Даниела Белчева е на 13.11. в концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. Вокалистката ще е подкрепяна от квартет класни музиканти.

На следващия ден – 14 ноември от 11:30 ч. в Градската художествена галерия е традиционният съвместен концерт на камерния оркестър „Анима“ и Хор „Арс музика“.

На 16 ноември ще е ден на почит към поезията и към трима варненски лирици с името Иван: Иван Манолов, Иван Ставрев и Иван Овчаров. Под наслов „Иване, Иване…, или Трима влюбени мъже“ в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. ще протече поетическата вечер, посветена на тримата.

На 18.11. в Градската художествена галерия от 18:00 ч. е Есенният камерен концерт на Радмила Кръстева – цигулка, Кремена Христова – виолончело, и Стефан Бояджиев – пиано, със специалното участие на сопраното Веселина Андреева. В програмата ще се насладим на творби от Бетовен, Рахманинов, Равел, Касадо, Пипков, Златев-Черкин и др.

На 20.11. в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ще ни потопи в театралната омая моноспектакълът „Приятно ми е, Ива!“ (Театър 199). Спектакълът в лицето на неговата авторка Ива Тодорова бе отличен с две награди „Икар“ – за актьорско майсторство и за драматургичен текст.

На 23.11 в концертното студио на Радио Варна от 18:00 ч. е концертът на джаз дуото „Das Weltschmerz DueTT“. Ще бъде представена подборка от двата албума на дуото – „ImproviSatie“, в който са включени импровизации върху прочутите „Гносиени“ и „Гимнопедии“ на Ерик Сати, и „Consequences“, в който, освен произведения на Сати и Рахманинов, са включени четири авторски композиции на участниците в дуото Милен Кукошаров (пиано) и две на Веселин Веселинов – Еко (контрабас), и двамата – бивши членове на група „Кафе“. Дуото е участвало в концерти на престижни сцени като Piano Extravaganza, Благоевградския Blues & Jazz fest, „Джаз на село“ – Камен бряг, Фестивала на изкуствата „Аполония“, „Пловдивски камерни срещи“, както и на турне в Южна Корея.

Премиерата на книгата „„Анкета с Никола Радев“, е насрочена за 18:00 ч. на 26.11., четвъртък, в арт салона на Радио Варна.

На другия ден – 27.11. в галерия „Аспарухово Арт“ към НЧ „Просвета – 1927“, ще бъде подредена изложба от макети на варненски забележителности и паметници на знаменити скулптори. Макетите ще бъдат изработени след скенерно заснимане на обектите и на 3D принтер от специална пластмаса. Ще бъдат предоставени на община Варна.

Финалът е спомен за детското театрално студио „Златното ключе“. На 29.11., в концертната зала на Младежкия дом от 18:00 ч. е премиерата на книгата „Спаси и сохрани“ от Сия Папазова, посветена на трупата и разказваща историята на нейното създаване и съществуване до наши дни, с почит към многогодишната й ръководителка Катя Папазова.

Входът за всички събития е свободен, уточнява сайтът "Live.Varna.bg"..

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.