ЕС не признава изборите в Беларус и застава зад беларуския народ за мирно и демократично прехвърляна на властта, коментира председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, след извънредна среща на държавните и правителствените ръководители на 27-те държави от ЕС за Беларус.

ЕС изпраща силно и обединено послание към властите в Беларус, обясни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Европа ще наложи санкции на отговорните за насилието и фалшификациите на изборите в Беларус. ЕС смята насилието срещу протестиращите в Беларус за шокиращо и очаква разследване. ЕС стои солидарно с хората на Беларус и не приема безнаказаност.

Предвиждат се 53 милиона евро за защита на демократичните права на гражданите на Беларус, коментира Фон дер Лайен.

Но бъдещето на страната трябва да се реши в Минск, не в Брюксел или Москва, не става въпрос за геополитика, а за демократични права, добави Мишел.

"Хората на Беларус искат промяна и я искат сега. Впечатлени сме от смелостта им. Точно за десет дни от провеждането на президентските избори, безпрецедентен брой хора излязоха на улиците в Беларус. Те искат демокрация и нови президентски избори, тъй като тези избори не бяха нито честни, нито свободни", обясни Фон дер Лайен, цитирана от "news.bg" .

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.