Демократът Джо Байдън печели надпреварата за Белия дом срещу действащия президент републиканец Доналд Тръмп.

След четири дни напрегнато очакване Байдън събра 273 гласа в електоралната комисия при необходими 270 благодарение на победа в ключовия щат Пенсилвания и става 46-ият президент на Съединените американски щати.

На този етап Доналд Тръмп не се е признал за победен и не е известно дали ще продължи да оспорва резултатите с недоказания аргумент, че е имало изборни измами. Той става първият президент на САЩ, който не успява да спечели втори мандат от 1992 г., когато поражение претърпя републиканецът Джордж Хърбърт Уокър Буш.

Джо Байдън спечели обратно от Доналд Тръмп три индустриални щати, които бяха загубени от Хилари Клинтън през 2016 г.: Мичиган, Уисконсин и Пенсилвания. Освен това към момента той изпреварва Тръмп и в щатите Джорджия, Невада и Аризона според неокончателни резултати.

Избирателната активност достигна рекордните за съвременната история на САЩ 66 процента. Байдън получи над 74 милиона гласа срещу 70 милиона за Тръмп. Този "народен вот" не е от значение в американската избирателна система, но според демократите той подсилва политическата легитимност на следващия президент. За пръв път в историята си САЩ ще имат жена за вицепрезидент - 56-годишната Камала Харис.

Десетки хората излязоха радостни по улиците на Вашингтон, за да отпразнуват победата. Те носят знамена "Black lives matter" и свирят с клаксоните на автомобилите си.

От кампанията на Байъдън разпространиха изявление, в което се казва:

„Изправени пред безпрецедентни препятствия, рекорден брой американци гласуваха като доказаха за пореден път, че демокрацията бие дълбоко в сърцето на Америка.“

Байдън заяви, че сега е време да се изоставят гнева и грубата реторика и да се пристъпи към обединението на нацията. Той изглежда изгради наново "синята стена", съборена от Тръмп през 2016-а -Уисконсин, Мичиган, Пенсилвания. Кандидатът на демократите пое ангажимент "да изцели раните на страната" и описа включването му в кампанията като откликване на зов за помощ. Политикът участва в надпреварата като човекът, който може да реши проблемите с борбата за расови права, изострила се изключително много след случаите на Джордж Флойд, Бреона Тейлър и Джейкъб Блек – афроамериканци, загинали или ранени в ръцете на полицията. С това Байдън изглежда успя да спечели вота на афроамериканците.

Топ приоритет на Байдън ще е справяне с пандемията от Covid-19, расизмът и икономическият упадък. Новият президент е привърженик на идеята за общонационално изискване за носене на маска.

На международната сцена Байдън ще търси прекратяване на „изкуствена търговска война“ с ЕС. Той се очаква да е в ролята на ценител на историческите отношения с ЕС, базирани на либерални ценности, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.