Във Варна има две огнища на Covid-19. Това стана ясно на редовната седмична среща с журналисти на специалисти от РЗИ-Варна по повод епидемологичната обстановка в морската столица.

Едното e фирма за онлайн игри, в която работят 140 души. В съботния ден са били изследвани всички 140 лица, а 40 от тях са с установена коронавирус инфекция, заяви д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ -Варна. Положителните проби за този ден бяха 49. По думите и всички служители във фирмата са млади хора, а тези, при които е установен положителен резултат, са на домашно лечение.

Второто огнище е Регионалната библиотека във Варна. Там работят 6 души, от които 3 или 4 , са с коронавирус инфекция, допълни още д-р Михайлова. Всички заразени и техните контактни са изолирани.

Към момента в морската столица има 468 активни случая, общият брой на положителните тестове от началото на епидемията е 1824. От тях 36 са в болнични заведения, 432 са на домашно лечение, а 49 са починали.

В училищата има леко завишение на случаите на заразени ученици, за предната седмица броят на новите е 11. Те са от 13 училища и са отделни единични случаи.Според ситуацията се преценява, дали паралелката да бъде карантинирана. Зависи от това, кога за последно е бил контакта на учениците със заразения си съученик.

Разпространението е дифузно, има малки огнища и деца, които са заразени като контактни на своите родители. За изминалата седмица има 10 новозаразени медицински лица, като 3 от тях са медицински сестри, а останалите различен персонал, включително и фармацевти, физиотерапевти и др.

Директорът на здравната инспекция заяви, че варненска област има готовност да посрещне евентуално сериозно завишаване на заболелите лица. Към момента е заета малка част от подготвената леглова база.

Относно заповедта на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, според която РЗИ и МВР ще извършват денонощни проверки на обекти, в които се наблюдава струпване на много хора, д-р Елена Генева заяви, че след заседание на Областния кризисен щаб, са взели решение да поискат помощ от други органи, които да се включат в помощ на РЗИ. По думите и са направени проверки на 102 обекта за изминалата седмица и са издадени 8 акта за неправилното носене на маски в затворени пространства.

Проверките по търговски центрове, нощни клубове, молове и др. ще продължат, съобщава "Днес+".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.