Американският държавен глава Доналд Тръмп настоя за отлагане на президентските избори през ноември, заради коронавируса, макар датата да е залегнала в конституцията на страната. Според Тръмп, има риск от измами, свързани с епидемията от Covid-19.

"С гласуване по пощата, изборите през 2020 г. ще бъдат най-некоректните и най-измамните в историята", пише Тръмп в "Туитър" и добавя: "Отложете изборите, докато хората могат да гласуват нормално, при пълна сигурност".

Междувременно беше съобщено, че брутният вътрешен продукт на САЩ е спаднал с рекордните 32,9 на сто - на годишна основа през второто тримесечие, на фона на пандемията от коронавирус. Така най-голямата световна икономика официално е в рецесия след две тримесечия понижение на БВП.

Тръмп, който изостава от Джо Байдън в проучвания на общественото мнение, преди това възнамеряваше да съсредоточи кандидат-президентската си кампания върху икономическите резултати.

Все още не е ясно дали Тръмп е сериозен, тъй като всеки един подобен ход ще изисква действия от страна на Конгреса, който единствен има правомощието да определя датата на изборите.

Представители на Белия дом все още не коментират Туитър посланието на Тръмп, съобщава Ройтерс.

Доналд Тръмп поставя под съмнение легитимността на бюлетините, изпращани по пощата, които бяха използвани в много по-голяма степен на първични избори на фона на коронавирусната пандемия. Той също така направи необосновани твърдения, че гласуването ще бъде фалшифицирано и отказа да каже, дали ще приеме официалните резултати от изборите, ако той загуби.

Демократите, включително техния кандидат Джо Байдън, вече започнаха подготовка за защита на избирателите и изборите на фона на опасенията, че Тръмп ще се опита да повлияе на изборите през ноември.

"Президентът разправя лъжи и предлага да отложи изборите, за да се задържи във властта", написа Демократичният представител Дан Килди в Tуитър. "Не позволявайте това да се случи. Всеки американец - републиканец, независим и демократ, трябва да се изказва срещу беззаконието на този президент и пълното пренебрегване на Конституцията".

Американският сенатор Том Удал, също от Демократическата партия, написа: "Няма начин Тръмп да отложи изборите. Не трябва да му позволяваме да ни разсейва от неговата некомпетентност по отношение на Covid-19".

Непартийният американски анализатор Кайл Кондик от Университета на Вирджиния заяви, че Туитър посланието на Тръмп сякаш следва типичния подход на президента да се опита да отклони вниманието на избирателите от лошите новини.

"Предположението на Тръмп за отлагане на изборите (той не може да направи това без одобрение от Конгреса) изглежда е един от по-очевидните му опити да промени темата, имайки предвид ужасните данни за БВП тази сутрин", написа Кондик в Tуитър.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.