"Доживяхме да правим коли за Бундесвера". Това възкликна премиерът бойко Борисов, след като разгледа супер модерния завод на „Самел-90” край Самоков. Предприятието прави бронирани машини за армията. В момента изпълнява поръчка за Бундесвера - произвежда първите 5 коли, остават още 5.

Последният голям успех на „Самел-90” са именно бронираните автомобили. Сред страните, за които компанията изнася продукция са Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия. "В Египет с такава кола ме посрещнаха. И в Саудитска Арабия са такива", каза Борисов като видя един от автомобилите.

Собственикът, инж. Петър Георгиев, показа производството на премиера и специално похвали икономическият министър Лъчезар Борисов, който от 18 години работи във ведомството, има огромен опит и винаги е помагал на бизнеса.

Компанията произвежда и лед осветление. Дарила е такова на община Самоков като така тя спестява 300-400 000 лева от ток. На свой ред пък Борисов напомни за програмата за енергийна ефективност, от която ще могат да се възползват както многофамилните жилища, така и бизнеса.

Борисов напомни, че пандемията е довела до много щети за икономиката, бюджетите и БВП на много страни по света и даде пример със САЩ и Великобритания. "Тая пандемия ни се струва от години. А е само от март. Просто ни съсипа. САЩ ги съсипа. В Европа - пълен локдаун. Хем не дава никакъв резултат от заболяването, хем - огромни щети", каза министър-председателят. Той препоръча на завода да направят среща със сдружението на общините, където да презентират част от продукцията си и отново напомни за нуждата от енергийно ефективни предприятия. Борисов поясни, че само един от реакторите на АЕЦ "Козлодуй" работи за покриването на загубите по мрежата.

На връщане към София, заедно със зам.- регионалния министър Николай Нанков и икономическия Лъчезар Борисов спряха да видят как се ремонта на пътя към Самоков. 33 км се реконструират с европейско и национално финансиране за 26 млн. лева. Ддо март месец отсечката трябва да е рехабилитирана до Ихтиман. Това прекият пък, за да не влизатколите през София, а директно да излизат на магистрала "Тракия". Борисов заръча на министър Борисов и зам.-министър Нанков след това да започне ремонтът на пътя за Ихтиман, а след ски сезона и на Панчаревския път.

След края на визитата си Борисов написа във Фейсбук: „Правителството ще осигури на нашите Специални части допълнително въоръжение, техника и оборудване, които ще допринесат за успешното изпълнение на техните задачи. Даваме и възможност за участие на предприятия от българската отбранителна промишленост в производството, обслужването и ремонта на придобитото въоръжение и техника. Едно от тези предприятия е "Самел-90" в Самоков, което изнася продукция в Бахрейн, Египет, Саудитска Арабия, както и дори за китайската армия”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.