Европейският съюз налага от утре, 10 ноември, мита върху вносни стоки от САЩ на стойност 4 милиарда долара, съобщава Ройтерс. Мерките се вземат в отговор на американските субсидии за самолетостроителя „Боинг”, заявиха европейски дипломати.

По-голямата част от държавите в евроблока подкрепиха налагането на митата - последният обрат в трансатлантическата търговска сага, която обхваща 16 години и четирима американски президенти.

Макар резултатите от президентските избори да показаха победа за кандидата на Демократическата партия Джо Байдън, републиканецът Доналд Тръмп ще остане президент до 20 януари и има възможност да увеличи размера на американските мита за Европа, които бяха наложени в отговор на субсидиите за европейския самолетостроител „Еърбъс”, съобщава "news.bg".

Брюксел разглежда собствените си мита, одобрени от Световната търговска организация миналия месец, като важен „лост” в преговорите за прекратяване на спор, започнал през 2004 г. През октомври 2019 година Вашингтон наложи мита върху самолетите на „Еърбъс” и други стоки о Европа – от сирене до маслини и уиски.

Вашингтон твърди, че няма правно основание за митата на ЕС, тъй като основните субсидии за „Боинг” са отменени. Европейски официални представители обаче твърдят, че единствено Световната търговска организация може да вземе решение за спазването на правилата. И двете страни взаимно се обвиняват, че не са се подчинили на решенията на СТО, но се явно са решени да подсилят позициите си на фона на вероятни преговори.

Европейските мита ще засегнат не само американските самолети, но и частите за тях, плодове, ядки и друга земеделска продукция, портокалов сок и някои алкохолни напитки, както и за строително оборудване и дори маси за рулетка.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.