Специални мерки за безопасност ще бъдат предприети на предстоящия тази събота Маратон Варна, съобщиха от дирекция "Спорт" към общината.

Няма спор, че в пандемични условия събитието е истинско предизвикателство за организаторите. Само преди дни стана ясно, че Маратон Пловдив се отменя заради пандемията. Бе отменено и едно от най-големите трейл бягания в района на Русе, което миналата година събра близо 500 участници. Отменени бяха и почти всички градски маратони в Европа и света, а Варна остана едно от малкото изключения.

За старта на надпреварата в морската столица до момента са се регистрирали 670 души, но записванията продължават и днес.

Организирането на събитие с подобен брой участници, е изключително предизвикателство предвид пандемичната ситуация, но от община Варна увериха, че ще бъдат спазени всички разпоредби на здравните власти.

Една от предприетите мерки, която ще намали наполовина струпването на състезатели, е разделянето на два отделни старта. Първи ще стартират участниците на 42 км. и 21 км., а малко по-късно ще бъде даден старт и на най-масовата дистанция от 10 км.

На самия старт обаче не е предвидена т. нар. "стартова решетка", която да дистанцира състезателите един от друг. Това практически означава, че състезателите няма как да спазят необходимата дистанция помежду си и ако трябва да се спазят разпоредбите на здравното министерство всеки участник би следвало да стартира с маска поне в първите метри.

В тази връзка от Дирекция "Спорт" към община Варна уточниха, че всички, получили състезателните си номера са инструктирани, че при първите метри от състезанието е желателно да бъдат с маска. В района на старт/финална на пл. "Независимост" при невъзможност за спазване на отстояние от 1.5 м., до изчакването на даването на старта и навлизането в пред стартовата зона на маратона, всички състезатели, съдии и технически лица, свързани с организирането на маратона трябва да бъдат с маски.

Подкрепителните пунктове по трасето тази година също няма да са в обичайния си вид. Всички продукти и напитки ще бъдат в индивидуални опаковки, а доброволците, които обслужват пунктовете ще са оборудвани с маски и ръкавици.

Преди дни пък бе взето може би най-радикалното решение по отношение на маратона - да бъде отменена надпреварата на 2 км, която събираше на старта стотици деца от варненските училища.

Според разпоредбите на здравното министерство събитието трябва да се проведе и без публика.

Наградният фонд и тази година е впечатляващ и съизмерим с голяма част от европейските маратони. Първенците в маратонската дистанция мъж и жена ще вземат по 4000 лв., а първенците в полумаратона по 1200 лв. Най-бързите мъж и жена на 10-километра ще вземат по 600 лв. Парични награди са предвидени до десетия в класирането на маратона, и до 6-тия в останалите две дистанции. Награди са предвидени и за тримата най-добри ветерани мъже и жени над 40-годишна възраст в дистанции 42 и 21 км. Общият награден фонд на маратона е 39 600 лв., допълниха от община Варна.
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.