Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов направи може би първото си толкова емоционално и откровено интервю, откакто пое поста на здравен министър. В ефира на bTV проф. Ангелов призова всички българи да проявят разум и отговорност в пандемичната обстановка, а по отношение на лечебните заведения се закани, че още от утре тръгва на инспекция по болниците в София, за да установи дали е спазено нареждането му за разкриването на COVID отделения. Ако такива липсват, здравният министър бе категоричен, ще последват сериозни санкции.

По повод случая, в който 33-годишен мъж с COVID-19 издъхна, докато чака екип на Спешна помощ, проф. Ангелов увери, че ако бъдат открити грешки, виновните за трагедията ще си понесат съответните наказания и подчерта, че галеници няма да има.

Който нарушава правилата, значи не е за тази система! Не може да има директори със свои правила. Заповедите, които зависят от мен, са издадени. Не може някой да чака в линейката с часове! Той трябва да се вкара в болница и да му се направят изследвания. Такава е процедурата, всичко друго е просто абсурдно, заяви здравният министър.

,,Ситуацията е напрегната, имаме нужда още от коли. Още утре ще направя среща с всички частни линейки, около 100 на брой в столицата, както и среща с една таксиметрова компания, който да ни осигури още коли. Идеята е хората да бъдат докарани максимално бързо до болниците'', разясни още той и увери, че от снощи на територията на София проблем с болничните легла няма.

Няма да има прошка за никого! Не може лечебно заведение да обяснява, че няма планова дейност, защото, видите ли, щели хората да бъдат лишени от помощ, което е абсолютно невярно твърдение. Спешният и неотложен прием не е забранен, ражданията не са забранени. Но първо ще си разкриеш COVID структура в болницата и след това ще мислиш за другите неща.

И другото – не може в едно лечебно заведение, в което няма планова дейност, да се обяснява как няма желаещи да се включат в лечението на пациенти с COVID-19. Страхът не може да ни води във вземането на решения.

Категорично не мога да се съглася, че страхът трябва да ни води! Трябва и тук законова промяна, за да няма възможност лекарят, който е полагал Хипократова клетва, да казва, че няма да влиза в лечебното заведение да лекува пациенти с коронавирус, защото го било страх. Ако пък толкова няма лекари, аз ще призова депутатите да свалят костюмите си и да влезем в болниците, коментира проф. Ангелов.

,,В момента не обмисляме толкова строги мерки като в Западна Европа. Но ще има железен контрол върху спазването на сегашните мерки, като за целта ще бъдат подсилени органите на РЗИ. Защо българинът все търси да заобиколи закона? Това нормално ли е? Нали уж единството прави силата... къде е това единство?!'', попита емоционално здравният министър.

Водим една битка, която се печели с ясно разписани правила, които някои се опитват да не спазват... е, това няма да продължи повече! Хората трябва да спазват мерките, това е най-важното – да осъзнаят личната си отговорност. Не е време за ходене по молове, ресторанти, почивки, нека всички да ограничим своите социални и физически контакти. Разумът е този, който ще ни спаси, каза още проф. Ангелов

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.