Ще има тенденция на повишаване на заболеваемостта, към този момент обаче, здравната система е готова, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб за епидемичната обстановка в страната. По разпореждане на премиера Бойко Борисов от днес се възстановяват редовните седмични брифинги.

„Не можем да живеем цял живот с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да свикнем да живеем с мисълта и разума за наличието на коронавирусна инфекция и да си изградим навиците - носене на маски в закрити пространства, да спазваме разумна хигиена и дезинфекция, да правилата за социална и физическа дистанция, добави още министър Ангелов.

56% от българите вярват на официалната информация за COVID-19 у нас

В България се следят над 23 показателя и на тази база се вземат информирани решения, увери проф. Ангелов.

Според данните на Националната информационна система за последното денонощие има 286 нови случаи на положителни проби за коронавирус от 4934 теста, съобщи в началото на срещата здравният министър.

20 833 са общо регистрираните случаи у нас до момента. 837 души са в болница, 44 са в интензивните отделения. Под карантина са поставени 7767 души. Починалите до момента са 825 души, за последното денонощие 12 починали. Излекувани от коронавирус са общо 14 634 души.

За последната седмица се отбелязва ръст с 1550 положителни проби за COVID-19. "Увеличението на броя на излекуваните е 767. Общият брой на хоспитализираните е нараснал със 110, а на тези в интензивни отделения с 15", обобщи министърът. Най-много заразени са в София - 57, следват Благоевград - 34 и Пловдив с 24 случая.

Заболеваемостта в училищата и детските градини у нас е като средната за цялата страна на останалото население. Затова и няма особена тревога, посочи министър Ангелов.

Големият проблем пред страната ни остава недостатъчният брой медицински персонал, тяхната умора и фактът, че ежедневно нараства делът на заразените специалисти, отбеляза още министърът на здравеопазването.

Три нови заповеди на здравния министър заради удължаването на извънредната обстановка

В световен мащаб заболелите от COVID-19 вече са над 33 млн. души според данни на Института "Джонс Хопкинс", а смъртните случаи вече надхвърлят 1 млн. души.

В ЕС България е на 25-о място по заболеваемост и на 8-о по смъртност, заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. С най-висока заболеваемост е Малта. На Балканите с най-много регистрирани положителни случаи е Черна гора, следвана от Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

"Наблюдава се тенденция за постепенно повишаване на заболеваемостта. "При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка", категоричен беше доц. Кунчев.

В момента ситуацията в армейските структури е овладяна, докладва ген. Венцислав Мутафчийски. Той използва срещата да напомни, че маските трябва да се носят правилно, както и че са задължителни в затворени помещения.

"Шансът ни да изчакаме ваксината е носенето на маски в закрито пространство. Поне 15% не носят маските си, както трябва", отбеляза той и допълни, че според последните проучвания хората, които носят правилно маските си, дори и да се заразят, изкарват вируса безсимптомно или леко.

"Това са елементарни неща, от които не се умира. Маската трябва да се носи задължително във вътрешно пространство", акцентира ген. Мутафчийски, цитиран от БНТ.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.