Снимка: Tweeter

При пожар, застрашаващ най-важния национален парк на гръцата столица, вчера загина доброволец, а най-малко 20 души бяха ранени от пожари в страната по време на най-ужасната гореща вълна в страната от 30 години насам, посочва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Хиляди жители и туристи избягаха от наближаващите пламъци по земя или по море.

В апокалиптични сцени тази нощ и рано сутринта в събота фериботи евакуираха 1153 души от крайбрежното селище Ливни и плажове на остров Евия, след като пламъците от големия горски пожар, бушуващ от дни, отрязоха всички останали начини за бягство. Хората стискаха в ръце бебета и носиха възрастни хора в столове, качвайки се на малките фериботи, за да избягат.

Друг голям пожар бушува в южния район на Пелопонес Мани, където заместник-кметът на Източен Мани Елени Дракулаку заяви пред телевизия ЕРТ, че 70 процента от района е разрушен.

Това е библейска катастрофа, ние говорим за три четвърти от общината, заяви Дракулаку и призова за още помощ по въздух.

Властите потушиха над 400 горски пожари в цялата страна през последните 24 часа, като най-тежко е положението северно от Атина, както и на о-в Евия. Пожарът на планината Парнита в покрайнините на Атина доведе до евакуирането на хиляди хора от четвъртък.

Над 700 пожарникари, сред които подкрепления от Кипър, Франция и Израел се борят с огнената стихия, подпомагани от армията и самолети за потушаване на пожари. Тази нощ силнят вятър докара огъня до град Тракомакедони, където изгори къщи. На жителите бе наредено да се евакуират. Засега няма съобщения за жертви, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.