Един от най-големите християнски празници е днес, 8 септември - Рождество на Пресветата Богородица или Малка Богородица. На този ден се е родила Света Дева Мария. Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна, наричани от Църквата „богоотци” произхождали от знатни родове. Били много щедри, милосърдни. Но всекидневна скръб помрачавала живота им, защото нямали деца. Св. Богородица била измолена от Бог с много молби и страдания. Пред Света Ана се явил ангел, който й казал, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато малката Мария станала на три години, родителите ѝ я завели в Йерусалимския храм, където я предали в служба на Бога. Мария останала да живее там и започнала да лекува скръбта на всички изоставени хора.

Днес православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето.

По случай празника във всички епархии ще бъде отслужена Божествена Света Литургия. Храмов празник ще има и един от най-емблематичните манастири – Роженската света обител Рождество Богородично.

Според нашите обичаи Рождество на Пресвета Богородица се чества предимно от жени, за да ги закриля Богородица винаги. На 8-ми септември стопанката на дома приготвя празнична пита. На много места се спазва традицията тя да е малка и намазана с мед за родилката. Нарича се "Богородична питка". Домакинята не трябва да шие и тъче, за да не се разболеят децата в дома.

Прието е още, че от 15-ти август, когато е Голяма Богородица /Успение Богородично/, до днешния ден българката не тъче и не шие, за да са здрави децата в семейството. В дните между двата големи православни празника обаче жената може да се съсредоточи върху красотата на градината си. В този период стопанките пресаждат перуника, люляк и божур, съобщи " standartnews.com".


 


 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.