Стотици са ранени при две изключително мощни експлозии в столицата на Ливан. Според кореспондент на агенция Ройтерс има най-малко 10 загинали.

За най-малко 30 жертви съобщава ТАСС. И за над 3000 ранени. Агенция "Новости" цитира ливанския здравен министър Хамид Хасан, че всички болници в Бейрут са препълнени, и че ранени вече трябва да бъдат карани и извън столицата, допълва БНР.

Ливанските медии съобщават, че сред пострадалите са съпругата и дъщеря на премиер Хасан Диаб. Цитират се и предположения от митническите власти, че са експлодирали тонове натриев нитрат, който може да се използва за получаване на взривно вещество или ракетно гориво. Нитратът е бил конфискуван преди година от пристанищните власти на Бейрут.

От посолството ни в Бейрут, което е в близост до района на взривовете край пристанището, нямат данни за български граждани сред пострадалите. По повод информацията за множество сринати фасади на сгради, изпочупени прозорци и повредени автомобили, от мисията ни съобщават, че сградата ѝ е претърпяла минимални щети - счупени прозорци.

Причините за експлозиите засега не са установени.

"Ройтерс" цитира началника на ливанската служба за вътрешна сигурност - Абас Ибрахим, че епицентърът на експлозиите е била сграда, в която са били складирани голямо количество взривоопасни материали.

ТАСС цитира ливански телевизионен канал, според който причината за хаоса в Бейрут е ракетен удар от Израел по склад на радикалната шиитска групировка "Хизбулла".

Израелските власти отричат да имат нещо общо с експлозиите в Бейрут тази вечер, предаде Ройтерс.

Утрешният 5 август е обявен за ден на национален траур в Ливан. Страната е в най-тежката си икономическа криза след приключилата през 1990-а гражданска война. Още преди пандемията страната беше сред най-задлъжнелите в света.

В петък специален съд в Хага се очаква да се произнесе по процеса за убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири и още 21 души през 2005 година при атентат с камион бомба в Бейрут. Подсъдими задочно са четирима членове на шиитската групировка "Хизбула".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.