Десетки хиляди хора протестират срещу беларуския президент Александър Лукашенко в столицата Минск днес - за трета поредна неделя след изборите на 9 август, на които той бе обявен за победител, предаде Франс прес.
Въпреки масираното присъствие на силите за сигурност, които попречиха на няколко колони демонстранти да се съберат, центърът на града е пълен с хора. Участниците в протеста носят червено-бели знамена - символ на опозицията, - и скандират лозунги за оставка и дори за арестуване на Лукашенко, който навършва днес 66 години.
Освен полицаи, в центъра на града е разположена и военна техника, предаде от място кореспондент на ТАСС.
Според него протестното шествие се простира на дължина от над два километра. В момента демонстрантите са се насочили към резиденцията на президента в центъра на Минск, която е под засилена охрана. На място се виждат няколко бронетранспортьора и камиона.
До момента днес са били задържани 125 демонстранти, съобщи беларуското министерство на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.
Репортер на ДПА е видял силите за сигурност да нападат мирни протестиращи.
На видеозаписи се вижда как мъже в униформа отвеждат демонстранти, предимно мъже. Чуват се възгласи "Срам!" по адрес на полицаите.
Центърът на Минск се напълни с хора, въпреки че четири метростанции в района бяха затворени и има смущения в мобилните връзки.
ТАСС съобщи, че нейният кореспондент Иван Колиганов, който е пристигнал едва днес в Минск, за да отразява протестите, е задържан. Според агенцията Колиганов не е излизал от хотелската си стая преди ареста.
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан стана днес поредният представител на западно правителство, осъдил решението на беларуските власти да отнемат акредитацията на журналисти от няколко чуждестранни медии, предаде Франс прес.
Тези мерки нарушават свободата на словото каза Льо Дриан и призова за диалог в Беларус между властите и опозицията.
Беларуската Централна избирателна комисия обяви Александър Лукашенко за победител на президентските избори с над 80 процента от гласовете. Опозицията обаче не признава резултатите, като твърди, че Лукашенко, който е на власт от 26 години, е бил преизбран с измами, съобщи БТА. 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.